Ungoteket riktar sig till orienterande ungdomar 14-25 år som vill lära sig att skapa och leda orientering. Alltså allt det som behövs för att träningar, tävlingar, läger och andra aktiviteter ska fungera. Du som är med i Ungoteket får tillsammans med dina klubbkompisar eller andra unga orienterare från ert distrikt och prova på att arrangera orientering, att sprida information, att vara ledare, att lägga banor, att rita kartor… för att bara nämna en del!

Och du, Ungoteket är mer än så – du och dina klubbkompisar får chansen att använda era nya kunskaper när ni väljer ett projekt som ni genomför tillsammans. Vad det är bestämmer ni själva och det är också ni som planerar och genomför, med stöd av er mentor, er förening och Ungoteket såklart! Känns det knepigt? Här nedan hittar du all information du behöver:

Allt du behöver veta om Ungoteket®:

Klicka på + för att få mer information

  1. Titta på Anmälan och program för att se om ditt distirkt eller din förening anordnar Ungoteket. Finns varken klubb eller distrikt där: nöj dig inte! Ta kontakt med någon i klubben eller distriktet och be dem sätta igång med Ungoteket så fort som möjligt.
  2. Bilda ett team från din förening. Ni behöver vara minst 2 och max 6 klubbkompisar. Är ni fler kan ni om ni vill bilda två team, är ni färre och Ungoteket arrangeras av ert distrikt kan ni gå ihop med en annan klubb!
  3. När teamet är klart behöver ni hitta en mentor. Läs mer om vem mentorn är längre ner i den här listan.
  4. Nu är det bara att anmäla sig! Det gör ni antingen direkt till er förening eller distrikt eller här på hemsidan under Anmälan och program.
  5. Sedan deltar ni på Ungotekets träffar och lär er om: idrottsföreningen, information & kommunikation, ledarskap, arrangemang, orienterings-IT, banläggning och kartritning. Under Anmälan och program kan du se när nästa Ungoteketomgång startar och när träffarna är. Arrangeras Ungoteket av ert distrikt deltar ni på träffarna tillsammans med andra föreningars Ungoteketteam.
  6. Under tiden som ni är med i Ungoteket planerar ni för ett föreningsprojekt som ni genomför tillsammans. Vad ni vill göra för projekt bestämmer ni själva. På sidan Föreningsprojekt finns tips på vad ni kan göra, hur ni kommer igång och ni hittar även material som hjälper er att komma i mål med ert projekt.

Här kan du läsa om några av alla dem som genom Ungoteket inspirerats till engagemang i förening eller distrikt.  

Trion i OK Orinto

Gänget i OK Gipen

Alfred i OK Alehof 

Andan som engagerat och engagerar unga i Hestra IF

Vem får vara med?

Ungoteket riktar sig till orienterande ungdomar, 14-25 år, som vill lära sig mer om orientering. Ungoteket ger möjligheten för ungdomar att hitta en roll i sin förening, kanske som ledare, funktionär, styrelsemedlem, banläggare eller kartritare?

När kan vi vara med?

När Ungoteket startar beror på vilket distrikt eller vilken förening som arrangerar Ungoteket. Under Anmälan och program hittar du var Ungoteket finns, när de olika träffarna är, vad de innehåller och hur du anmäler dig. Där hittar du även kontaktuppgifter till de distrikt/föreningar som arrangerar Ungoteket, ifall du har frågor.

Vad får jag lära mig?

Ungoteket består av ett antal träffar med följande innehåll: Föreningsprojekt, Idrottsföreningen, Information & kommunikation, Ledarskap, Orienterings-IT, Arrangera, Banläggning, Kartritning. Utöver detta kommer du och ditt team anordna ett helt eget Föreningsprojekt.

Läs mer om varje tema genom att klicka på någon av länkarna. Ett av alla syften med Ungoteket Klubb är att de som deltar ska få prova på och inspireras av de olika ämnen som Ungoteket innehåller. Smakprovet ska förhoppningsvis leda till ett ökat intresse för att lära sig ännu mer. Kanske genom Ungoteket Riks?

Vad händer efter Ungoteket?

Efter att Ungotekets träffar och föreningsprojektet genomförts, är det slut då? Absolut inte! Förhoppningen och meningen med hela Ungoteket, är att det ska vara starten på något nytt. Målet är att ni, deltagarna, ska upptäcka nya sidor av orienteringen och vilja engagera er mer, vilja förverkliga era idéer, få utrymme för era åsikter i föreningen och möjlighet att bidra med era kunskaper. Det är därför viktigt att de ungdomar som genomfört Ungoteket på olika sätt ges plats, lyssnas på och bjuds in i föreningens verksamhet. Kom ihåg att ställa frågan! Lika viktigt är det att du som deltagande ungdom vågar fråga och tar för dig så att du får göra mer av det som du tycker är roligt.

Redan här på sidan finns massvis med extramaterial att ta del av på sidan Fördjupning. Som inspiration till att vara med i Ungoteket och att ta steget till vidare engagemang efteråt, har vi här samlat några goda exempel:

Alfred arrangerade hemdagars
Gänget som fixar det mesta i OK Gipen
Orintos knasiga trio
Ungdomars engagemang har en naturlig plats i Hestra IF
Ungoteket lever kvar i Hestra IF

Hur kan vi anordna Ungoteket hos oss?

Gå in på Anordna – kom igång. Där finns allt ni som klubb eller distrikt behöver veta för att anordna Ungoteket hos er. När ni väl bestämt er hur ni vill lägga upp Ungoteket hos er, eller om ni har några frågor, hör av er till Ungoteket. Då får ni er egna sida under Anmälan och program dit era deltagare kan gå för att anmäla sig och se när era olika träffar är.

Behöver vi ta fram material till utbildningsdelarna?

Allt information till utbildningsdelarna finns på respektive sida på Anordna – Handledningar. Till vissa av dessa behöver ni som arrangörer ordna med utskrifter och till andra lite materiel som ritplattor, pennor och SportIdent enheter.

Kostar det något att anordna Ungoteket?

Ungoteket är utformat för att vara i princip gratis att arrangera, bortsett från lite materiel. Utöver detta är det ni som arrangörer som styr utgifterna. Kanske bjuder ni på fika eller sover över på ett vandrarhem?

Är det mycket jobb att anordna Ungoteket?

I grund och botten är Ungoteket ett färdigt koncept och kräver inte mycket arbete att anordna. Allt ni behöver veta för att anordna Ungoteket hos er finns på Anordna – kom igång. Tips till att anordna de enskilda träffarna finns på Anordna – Förberedelser. Den information som behövs för att genomföra utbildningsledarna finns på Anordna – Handledningar. För att kunna vägleda deltagarna i sina respektive projekt finns tips på Anordna – Föreningsprojekt. Utöver detta är det bara deltagare, mentorer, en lokal och någon som håller i utbildningarna som behövs, sen är ni redo att köra!

Vad gör en mentor?

Varje team behöver en mentor. Mentorn kan vara en ledare eller funktionär i föreningen eller en ungdom som är äldre än ungoteketteamet och som kanske vill utveckla sina ledarkunskaper. Mentorns främsta uppgift är att stötta teamet i arbetet med Föreningsprojektet och se till att de tar sig framåt. Mentorn gör alltså inte arbetet åt deltagarna utan med.

Vem kan vara mentor?

Mentorn behöver inte ha några speciella förkunskaper utan kan se Ungoteket som en möjlighet att lära sig mer om Ungotekets olika delar. Här kan du läsa mer om mentorns roll i Ungoteket!

Hur blir jag mentor?

För att bli mentor behöver du ett ungoteketteam att vara mentor för. Kanske några i din förening redan är anmälda? Gå in på sidan för just din förenings eller ditt distrikts på Anmälan och program för att se kontaktuppgifter till ansvariga och ta kontakt med dem.

När Ungoteket först blev till fanns det bara en version och den arrangerades av Västergötlands Orienteringsförbund för ungdomar i Västergötland. Ungoteket tog fram en ny grafisk profil och fick en grön, gul och vit logotyp. Sedan starten har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) funnits med som stöd i utvecklingen och under resans gång föddes idén att SOFT skulle utveckla ytterligare en nivå av Ungoteket. Den nivån fick namnet Ungoteket Riks, med en blå, gul och vit logotyp. Ungoteket Riks är för alla Sveriges orienteringsungdomar 17-25 år. För att särskilja Ungoteket Riks från det Ungoteket som funnits med från start, uppkom namnet Ungoteket Klubb. Namnet kommer från att Ungoteket Klubb ska verka lokalt, det vill säga närmare klubbarna, och för att Ungoteket Klubb är för klubbens ungdomar som tillsammans bildar ett Ungoteketteam. Ungoteket Klubb kan arrangeras av vilket orienteringsdistrikt eller förening som helst. Under Anmälan och program kan du se var Ungoteket Klubb finns just nu.

Alltså…

Ungoteket Klubb =
– grön logga
– drivs av det lokala orienteringsdistriktsförbundet eller en förening
– ska verka nära klubbarna för att tröskeln att vara med ska bli lägre
– deltar gör ungdomar (14-25 år) tillsammans med sina klubbkompisar
– varje team behöver minst en mentor
– innehåller ett antal träffar med sju teman
– varje team väljer och genomför ett föreningsprojekt tillsammans

Ungoteket Riks =
– blå logga
– drivs av Svenska Orienteringsförbundet
– bjuder in orienterare 17-25 år från hela Sverige
– genomförs integrerat i U25-camp med möjlighet att kombinera träning och utbildning
– erbjuder fler aolika inriktningar t.ex. banläggning och kartritning
– du väljer den inriktning som intresserar dig
Läs mer om Ungoteket Riks här