Ungoteket riktar sig till orienterande ungdomar 14-25 år som vill lära sig att skapa och leda orientering. Alltså allt det som behövs för att träningar, tävlingar, läger och andra aktiviteter ska fungera.  Du som är med i Ungoteket får tillsammans med dina klubbkompisar träffa andra föreningar och prova på att arrangera orientering, att sprida information, att vara ledare, att lägga banor, att rita kartor… för att bara nämna en del! Och du, Ungoteket är mer än så – du och dina klubbkompisar får chansen att använda era nya kunskaper när ni väljer ett projekt som ni genomför tillsammans. Vad det är bestämmer ni själva och det är också ni som planerar och genomför, med stöd av er mentor, er förening och Ungoteket såklart! Känns det knepigt? Här nedan hittar du all information du behöver:

Allt du behöver veta om Ungoteket®:

Klicka på + för att få mer information

  1. Du som vill vara med i Ungoteket behöver först bilda ett team från din förening. Ni behöver vara minst 2 och max 6 klubbkompisar. Är ni fler kan ni om ni vill bilda två team, är ni färre kan ni gå ihop med en annan klubb!
  2. När teamet är klart behöver ni hitta en mentor. Läs mer om vem mentorn är längre ner i den här listan.
  3. Nu är det bara att anmäla sig! Och det gör ni här på hemsidan under Anmälan.
  4. Sedan deltar ni på Ungotekets träffar och lär er om: idrottsföreningen, information & kommunikation, ledarskap, arrangemang, orienterings-IT, banläggning och kartritning. Under Program kan du se när nästa Ungoteketomgång startar och när träffarna är. På träffarna deltar ni tillsammans med andra föreningars Ungoteketteam.
  5. Under tiden som ni är med i Ungoteket planerar ni för ett föreningsprojekt som ni genomför tillsammans. Vad ni vill göra för projekt bestämmer ni själva. På sidan Föreningsprojekt finns tips på vad ni kan göra, hur ni kommer igång och ni hittar även material som hjälper er att komma i mål med ert projekt.

Ungoteket riktar sig till orienterande ungdomar, 14-25 år, som vill lära sig mer om orientering. Ungoteket ger möjligheten för ungdomar att hitta en roll i sin förening, kanske som ledare, funktionär, styrelsemedlem, banläggare eller kartritare?

Ungoteket arrangeras av ett orienteringsdistrikt eller en förening och finns på olika platser i Sverige för att träffarna ska kunna placeras så centralt som möjligt för de anmälda föreningarna. Under Program kan du se var Ungoteket finns just nu.

Ungoteket är till för att spridas och användas av alla som vill skapa möjligheter för ungdomar att vara delaktiga, få nya kunskaper och engagera sig i sin förening. Är ni ett distrikt eller en förening som vill genomföra Ungoteket på egen hand? Välkomna i så fall att ta del av tips, vägledning och material under Handledning här på Ungotekets hemsida!

När Ungoteket först blev till fanns det bara en version och den arrangerades av Västergötlands Orienteringsförbund för ungdomar i Västergötland. Ungoteket tog fram en ny grafisk profil och fick en grön, gul och vit logotyp. Sedan starten har Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) funnits med som stöd i utvecklingen och under resans gång föddes idén att SOFT skulle utveckla ytterligare en nivå av Ungoteket. Den nivån fick namnet Ungoteket Riks, med en blå, gul och vit logotyp. Ungoteket Riks är för alla Sveriges orienteringsungdomar 17-25 år. För att särskilja Ungoteket Riks från det Ungoteket som funnits med från start, uppkom namnet Ungoteket Klubb. Namnet kommer från att Ungoteket Klubb ska verka lokalt, det vill säga närmare klubbarna, och för att Ungoteket Klubb är för klubbens ungdomar som tillsammans bildar ett Ungoteketteam. Ungoteket Klubb kan arrangeras av vilket orienteringsdistrikt eller förening som helst. Under Program kan du se var Ungoteket Klubb finns just nu.

Alltså…

Ungoteket Klubb =
– grön logga
– drivs av det lokala orienteringsdistriktsförbundet eller en förening
– ska verka nära klubbarna för att tröskeln att vara med ska bli lägre
– deltar gör ungdomar (14-25 år) tillsammans med sina klubbkompisar
– varje team behöver minst en mentor
– innehåller ett antal träffar med sju teman
– varje team väljer och genomför ett föreningsprojekt tillsammans

Ungoteket Riks =
– blå logga
– drivs av Svenska Orienteringsförbundet
– bjuder in orienterare 17-25 år från hela Sverige
– genomförs integrerat i U25-camp med möjlighet att kombinera träning och utbildning
– erbjuder fler aolika inriktningar t.ex. banläggning och kartritning
– du väljer den inriktning som intresserar dig
Läs mer om Ungoteket Riks här 

Varje team behöver en mentor. Mentorn kan vara en ledare eller funktionär i föreningen eller en ungdom som är äldre än ungoteketteamet och som kanske vill utveckla sina ledarkunskaper.

Mentorn behöver inte ha några speciella förkunskaper utan kan se Ungoteket som en möjlighet att lära sig mer om Ungotekets olika delar.

Mentorns främsta uppgift är att stötta teamet i arbetet med föreningsprojektet och se till att de tar sig framåt. Mentorn gör alltså inte arbetet åt deltagarna utan med.

Här kan du läsa mer om mentorns roll i Ungoteket!

När Ungoteket startar beror på vilket distrikt eller vilken förening som arrangerar Ungoteket.

Under Program hittar du var Ungoteket finns, när de olika träffarna är och vad de innehåller. Där hittar du även kontaktuppgifter till de distrikt/föreningar som arrangerar Ungoteket, ifall du har frågor.

Anmälan hittar du här!

Under Program hittar du var Ungoteket finns, när de olika träffarna är och vad de innehåller. Där hittar du även kontaktuppgifter till de distrikt/föreningar som arrangerar Ungoteket, ifall du har frågor. Är du från en förening i ett distrikt som inte arrangerar Ungoteket men vill vara med ändå, är du mer än välkommen att höra av dig så gör vi vad vi kan för att lösa din Ungoteketmedverkan.

Ungoteket är till för att spridas och användas av alla som vill skapa möjligheter för ungdomar att vara delaktiga, få nya kunskaper och engagera sig i sin förening. Är ni ett distrikt eller en förening som vill genomföra Ungoteket på egen hand? Välkomna i så fall att ta del av tips, vägledning och material under Handledning här på Ungotekets hemsida!

Ungoteket består av ett antal träffar med följande innehåll:

Föreningsprojekt

Idrottsföreningen

Information & kommunikation

Ledarskap

Orienterings-IT

Arrangera

Banläggning

Kartritning

Läs mer om varje tema genom att klicka på någon av länkarna. Ett av alla syften med Ungoteket Klubb är att de som deltar ska få prova på och inspireras av de olika ämnen som Ungoteket innehåller. Smakprovet ska förhoppningsvis leda till ett ökat intresse för att lära sig ännu mer. Kanske genom Ungoteket Riks?

Under Program kan du se när träffarna är i ditt distrikt.

Vad det kostar att vara med i Ungoteket är olika beroende på vilket distrikt eller vilken förening som arrangerar Ungoteket. Alla distrikt och föreningar har olika förutsättningar och olika lösningar på hur Ungoteket finansieras.

Om du har frågor gällande kostnaden för din eller din förenings medverkan är det därför bäst att höra med ditt distrikt. Kontaktuppgifter till de distrikt och föreningar som arrangerar Ungoteket hittar du här.

Efter att Ungotekets träffar och föreningsprojektet genomförts, är det slut då? Absolut inte! Förhoppningen och meningen med hela Ungoteket, är att det ska vara starten på något nytt. Målet är att deltagarna ska upptäcka nya sidor av orienteringen och vilja engagera sig mer, vilja förverkliga sina idéer, få utrymme för sina åsikter i föreningen och möjlighet att bidra med sina kunskaper. Det är därför viktigt att de ungdomar som genomfört Ungoteket på olika sätt ges plats, lyssnas på och bjuds in i föreningens verksamhet. Kom ihåg att ställa frågan! Lika viktigt är det att du som deltagande ungdom vågar fråga och tar för dig så att du får göra mer av det som du tycker är roligt.

Som inspiration till att vara med i Ungoteket och att ta steget till vidare engagemang efteråt, har vi här samlat några goda exempel:

Alfred arrangerade hemdagars
Gänget som fixar det mesta i OK Gipen
Orintos knasiga trio
Ungdomars engagemang har en naturlig plats i Hestra IF
Ungoteket lever kvar i Hestra IF