I lördags ägnade ungdomarna från Frölunda OL, Markbygdens OK och OK Skogshjortarna som är med på Ungoteket Väst dagen åt att lära sig om banläggning.

Banläggningsträffen blev en fullspäckad dag som både innehöll teoretiska och praktiska delar. Förmiddagen inleddes med att gå igenom färgskalan och distansernas särarter. Färgskalan innehåller 17 olika kartläsningsmoment och 4 vägvalsmoment med stegrande svårighet från grön till svart nivå, så det är en hel del att ha koll på.

Innan lunch ägnades även en stund åt att gå igenom banläggningsprogrammet Purple Pen. Ett relativt enkelt program som är lätt att använda och går jättebra att lägga banor med. En del av ungdomarna hade provat programmet tidigare, men för många var det en ny bekantskap.

Efter en välbehövlig lunch var det dags för att omsätta teori till praktik. Uppgiften var att gruppvis lägga en bana med gul svårighet och sätta ut märkbrickor vid kontrollerna i skogen. När det var klart fick man dessutom chans att provspringa övriga gruppers banor.

Banorna var genomgående bra, så det ser lovande ut inför projekten som ska genomföras under våren, där banläggning ingår för samtliga. Före detta är det dock en träff kvar om ett par veckor. Helgen 6-7 februari blir det en avslutande träff med övernattning i Vara. Då blir det utbildning i orienterings-IT (SportIdent, Eventor och Meos) och genomgång av vad man behöver tänka på när man arrangerar orienteringsaktiviteter. Det kommer också att handla om ledarskap och om information och kommunikation.

Förhoppnings sätter inte covid-19 stopp för detta och då kommer ungdomarna att stå väl rustade inför sina projekt, där de kommer att få användning av vad de har lärt sig under vintern.