Välkommen till Ungoteket Väst!

Ungoteket Väst är för unga orienterare från Västergötland, Bohuslän-Dalsland och Göteborg. Ungoteket 2023-2024 är för dig som är född 2010 eller tidigare.

Inbjudan Ungoteket Väst 2023-2024

Här hittar ni som anmält er:

  • När och var träffarna är och vad de innehåller
  • Vilka som deltar på respektive träff
  • Inbjudan till varje träff (som läggs upp ett par veckor före respektive träff)
  • Inspiratörerna och deras kontaktuppgifter
  • Bildspel och övningar som använts vid träffarna

Träffarna är olika långa men pågår ungefär mellan kl. 9-16, exakt tid meddelas i respektive inbjudan.

Utöver träffarna genomför ni ert föreningsprojekt och därefter träffas deltagare, mentor, någon från föreningens styrelse samt er idrottskonsulent på RF-SISU för att utvärdera och tänka framåt.

Kostnad: Avgiften för att vara med i Ungoteket Väst 2023-2024 är 2900 kr kr per deltagare (mentorerna deltar utan avgift).

I priset ingår alla fyra träffarna med lokaler, föredragare, material och måltider. På den sista träffen ingår även övernattning. Deltagarna får också en deltagartröja och andra finfina Ungoteketprylar.

Den finns dock möjligt att söka medel från Svenska Orienteringsförbundet – Projektstöd IF, där ett av områdena är  att utbilda tränare och ledare. Ungoteket är en prioriterad aktivitet, så det finns goda möjligheter att få stöd därifrån. Förra säsongen fick de deltagande föreningarna halva avgiften som stöd till de deltagare som fullföljt utbildning och blivit godkända. Det är troligt att nivån kommer att vara liknande även den här gången.

Om klubben har ett samarbete med SISU idrottsutbildarna finns det goda möjligheter att få stöd därifrån. Information om detta finns här.

Kolla också gärna med kommunen, ofta finns möjlighet att söka bidrag för unga ledare.

Vi hanterar personuppgifter i samband med Ungoteket. Möjlighet finns att avstå sitt samtycke från samtliga. Läs mer om det här!

Har du frågor om vad som helst som gäller Ungoteket?
Hör av dig till bertil.vof@vgidrott.se eller 070-6779806.

Inbjudan som PDF

Anmälan Ungoteket 2023-2024

Beställning av Ungotekettröjor 2023-2024

Anmälda föreningar

Program 2023-2024

Del 1: Idrottsföreningen 25 november

Plats:

Vi börjar med att titta både på hur organisationen i den egna Idrottsföreningen ser ut och hur hela

idrottssverige är organiserat.

Vi kommer också att starta upp Föreningsprojekten som teamen ska genomföra.

Inbjudan till första träffen ”Idrottsföreningen” finns här.

Idrottsföreningen     Hanna Nordlöf  hannawnordlof@gmail.com

Föreningsprojektet   Bertil Åkesson   bertil.vof@vgidrott.se

Idrottsföreningen

Beskrivning av hur idrottssverige är organiserat hittar du  här

Del 2: Kartritning 16 december

Plats:

Andra träffen provar vi Kartritning. Det blir både kartritning ute i naturen och genomgång av kartritningsprogrammet Open Orienteering mapper.

Del 3: Banläggning 20 januari

Plats:

Indroduktion i banläggning. Vi lär oss de olika svårighetsnivåerna, distansernas särat och hur banläggningsprogrammet Purple Pen fungerar. Vi gör även en praktisk övning där vi lägger banor och hänger ut märkbrickor i skogen. Banläggning

Inbjudan till banläggningsträffen finns här

Banläggning  Bertil Åkesson  bertil.vof@vgidrott.se

Del 4: Ledarskap, Arrangera, Information & kommunikation och Orienterings-IT 3-4 februari

Plats: Vara

Ungotekets sista träff är en fullspäckad och rolig helg, där man får chans att umgås med de andra teamen! Det kommer att finnas möjlighet till övernattning och att vara med på en rolig aktivitet på kvällen.

De områden vi kommer att gå in på är  Ledarskap, vad man behöver tänka på när man ska Arrangera, tips på hur man utbyter och sprider information, både internt i klubben och till önskad målgrupp: Information & kommunikation, samt  Orienterings-IT, med Meos. SportIdent och Eventor.

Föreningsprojektet

Ungoteket avslutas med ett eget projekt, som brukar vara en mindre tävling/träning, ett läger eller liknande. Men det är helt upp till teamen själva att välja vad man vill göra. Det är bara fantasin som begränsar.

Utvärdering och intyg

Nu är Ungoteket klart för er. Nästan… Det som återstår är utvärdering och diplomutdelning. Det är värdefullt för Ungoteket, som kan utvecklas och bli bättre. Det är även bra för er, så att er Ungotekettid inte stannar här, utan att det bli starten för att få nya engagerade ledare i föreningen! 

 För att genomföra den här utvärderingen behöver ni boka en träff med deltagare, teamets mentorer, minst en styrelserepresentant och gärna föreningens SISU-konsulent.  

Gå igenom varje del för sig. Under del 1 sitter alla var för sig och fyller i ”Utvärdering för deltagare” respektive ”Utvärdering för mentorn”. 

Del 1 deltagare. Utvärdering för deltagare (enskilt) 

https://forms.gle/s2EueiM1q7C8VQmj9

 

Del 1 mentorer. Utvärdering för mentorn (enskilt) 

https://forms.gle/pP3Enuc6xPniTN9u6

Under del 2 diskuterar deltagarna och mentorerna frågorna krig föreningsprojektet tillsammans. Styrelserepresentanten/-erna och SISU-konsulenten är med och lyssnar. Fyll i ”Utvärdering för föreningsprojektet”. 

Del 2. Utvärdering för föreningsprojektet (gemensamt) 

https://forms.gle/E5taukdDcVEAyxmu5

Under del 3 diskuterar alla om saker som kan och behöver göras i klubben och vilka möjligheter det finns att genomföra dem. Styrelserepresentanten/-erna och SISU-konsulenten är delaktiga och berättar om på vilka sätt de kan vara med och stötta. Fyll i ”Vad händer nu?”. 

Del 3. Vad händer nu? 

https://forms.gle/xWPSkNXBcDK4zuheA

Alla som genomfört Ungoteket ska få ett intyg.

Här är ett färdigt intyg att skriva ut och skriva i namn och årtal för hand på:

Ladda ned intyg

Se exempel