Det finns de som hittar nya vägar vid sidan av Coronapandemins fotspår och Alfred Johansson från OK Alehof är en av dem. När O-Ringen ställdes in tog han saken i egna händer och arrangerade Hemdagars för klubben.

Efter beskedet att O-Ringen i Uppsala skulle ställas in, föddes idén hos Alfred Johansson från Ale norr om Göteborg, att ordna en egen femdagars träningstävling för klubben OK Alehof. Tävlingen fick namnet Hemdagars. De fem tävlingarna var utspridda över juni och augusti och Alfred lade inte mindre än sju banor till varje etapp. Initiativet uppskattades av klubben och totalt deltog över 100 löpare på alla eller några av etapperna. Här går det läsa mer!

”När jag fick veta att det inte skulle bli O-Ringen så tänkte jag att jag kan väl ordna något istället. Jag visste inte då hur mycket jobb det skulle innebära men det har varit roligt och jag har fått hjälp när jag har behövt det”, berättar Alfred, som hade en del kunskaper sedan innan, dels från Ungoteket och det projekt som han och klubbkompisarna ordnade då: en etapp i Vårserien med över 400 deltagare och dels från att ha hjälpt till vid klubbens egna arrangemang.

”Han kom på den här idén och har ordnat nästan allt på egen hand. Jag och Alfreds pappa har hjälp till en del, bland annat med att hänga ut och ta in kontroller” berättar mamma Ellinor Johansson och skrattar (det går att ana att det handlade om ganska många kontroller), som också var mentor när Alfred och klubbkompisarna var med i Ungoteket tidigare. ”Min pappa, alltså Alfreds morfar, var banläggare när O-Ringen arrangerades här 1990. Vi var och hämtade hans gamla pärm och till två av etapperna i Hemdagars lade Alfred banor som delvis var hämtade därifrån”. Även den idén var Alfreds: ”Jag tänkte att det kunde vara roligt att använda de banorna på något sätt, eftersom det här var vårt O-Ringen i år”.

Alfred och en av deltagarna under en etapp av Hemdagars. Fotograf: Adrian Bergqvist

När jag ber Alfred räkna upp några av de förberedelser han gjort så blir det en minst sagt diger lista: lägga banor, skriva inbjudan och PM, rodda med Eventor och anmälning, tidtagning, sammanställning av resultat, in och ut med kontroller, skriva ut och packa kartor, förbereda start- och målplats och rekrytera funktionärer. Tilläggas bör att han utöver detta anpassat tävlingarna efter rådande restriktioner, bland annat genom att ha olika start- och målplatser och möjliggöra för ”70-plussarna” att springa på andra dagar. När han hade frågor om IT och data hörde han av sig till klubbkompisen (som också var med i Ungoteket) Adrian Bergqvist för tips och råd. Adrian var även med och fotade under tävlingarna och det är hans bilder som finns med här.

Efter den sista etappen, som var i Furulundsparken, uppmuntrades deltagarna att ta med sig egen picknick som avnjöts utomhus. Alla som deltog på sista etappen fick ett pris. Priserna hittades i klubbstugan och det var allt från 20 år gamla kepsar till Göteborgsvarvsjackor, som gav upphov till roliga minnen och samtal.

Starten går för svart klass på den första etappen av Hemdagars. Fotograf: Adrian Bergqvist

Alfred känner att det nog blev som han tänkt sig med Hemdagars. Fast att det skulle komma så många och vara med trodde han inte. ”Jag har lärt mig mer om IT-delen, som att lägga upp en tävling på Eventor som det går att anmäla sig till och jag har även blivit bättre på att lägga banor i OCAD. Kanske blir det något liknande nästa sommar” uppger Alfred avslutningsvis.

Utöver Alfred har även några andra i Ungoteketteamet engagerat sig på olika sätt. Adrian som nämndes tidigare, hjälpte till med tekniken när klubben var med och arrangerade SM nu senast, Tove Johansson är med som ledare för en av träningsgrupperna och tillsammans med Lucas Boström, Olle Kullman och ett gäng andra klubbkompisar ordnade Alfred säsongsavslutningen för klubben i slutet av september.