Ungoteket finns för att orienteringsungdomars engagemang och idéer ska få utrymme i föreningarna, en chans som den påhittiga trion Emil, Olle och Gustav i OK Orinto tagit väl vara på.

För två år sedan anmälde sig Emil Sundström, Olle Elfström och Gustav Bohman till Ungoteket. Redan på den första träffen när trion fick börja fundera över vilket föreningsprojekt de ville göra, föddes idén om Knas-OL – en orienteringstävling med knasiga kontroller. Under Ungoteketåret utvecklades idén till ett verkligt arrangemang som ägde rum i maj 2019. Den tävlingen kan du läsa mer om här!

Precis som de flesta andra Ungotekare fick gänget mersmak och siktade på att arrangera Knas-OL även året efter och så blev det! Knas-OL 2020 gick, med anpassningar till Coronapandemin, av stapeln i våras och den här gången med ännu mer knas i området kring Orintostugan. Så som en kontroll på en flotte i sjön, dit deltagarna var tvungna att simma (även om någon visst råkade hitta en kanot), kontroller med gåtor och den sluga ”Guldräven” – en figur med tuta som sprang, cyklade eller till och med paddlade sig fram och som hade extra mycket poäng i potten.

Så här såg det ut strax före start i första upplagan av Knas-OL.

”Knas-OL var uppskattat redan första året och det var många som bad om en repris, så det var roligt att göra det igen” berättar Emil Sundström. ”Förutom Knas-OL så har vi även arrangerat några träningar för klubben och julavslutningen Skinkloppet förra året. På julavslutningen ville vi vara på något helt nytt ställe och springa, vilket resulterade i att vi hittade ett område med en 30 år gammal karta. Vi tyckte att det blev en rolig grej att springa på en så gammal karta och det var också uppskattat av deltagarna” berättar Emil vidare.

Killarna kompletterar varandra bra och en del uppgifter delar de upp mellan sig. Emil ser till att nå ut med information och skriver inbjudan, PM, inlägg på hemsidan med mera, Gustav trivs att ansvara för starten och Olle har sinne för det som rör tekniken, som anmälan, tidtagning, utläsning och kart- och banfiler. För att få till poängräkning och tilläggstid för deltagarna i Knas-OL luskade Olle ut hur han skulle göra i programmet MeOS.

”Annars har vi alla lite liknande uppgifter, som att sätta ut kontroller eller komma på idéer” förklarar Olle och fortsätter: ”Just att komma på idéer brukar fungera väldigt bra för oss. Jag tror vi passar bra ihop när det kommer till den punkten, någon kommer på en lite luddig idé som får någon annan att tänka i nya banor och plötsligt sitter vi där med ett färdigt Knas-OL!” Även banorna brukar teamet lägga tillsammans.

Från Ungotekets första träff när idén Knas-OL föddes.

”Vi hade inte gjort så här mycket och inte heller så bra om vi inte hade varit med i Ungoteket, så är det absolut”, menar Emil och Jonas Bergdahl, OK Orintos ansvarige för barn- och ungdomskommittén, håller med:

”Det är jätteroligt att Olle, Emil och Gustav tar vara på chansen när klubben ger dem möjlighet att arrangera. När vi frågade om de ville fixa Knas-OL för klubben igen var de inte rädda att tacka ja, precis som när de blev tillfrågade att hålla i julavslutningen. Arrangemangen har uppskattats av klubben och det har varit deltagare från hela åldersspannet” berättar Jonas och tillägger ”Vi hoppas att killarna vill ta roller med större ansvar på våra ordinarie arrangemang, när det blir möjligt att genomföra dem igen”.

Det blir spännande att följa trions fortsatta engagemang och vi kan bara hoppas att Knas-OL blir öppet även för andra klubbar!

Gustav, Emil och Olle sätter ut kontroller under Ungotekets banläggningsträff.