Just nu är du i anordna-delen av hemsidan. Om du vill tillbaka till startsidan kan du klicka här.
På denna sida
På denna sida får du stöd och tips till hur Ungoteket kan genomföras i ditt distrikt eller i din förening. Kanske är ni ett distriktsförbund som tycker att Ungoteket är en klockren idé och vill ta konceptet till er hemmaplan? Eller är du ledare i en förening som vill genomföra Ungoteket för era unga orienterare?
Här nedan hittar du instruktioner, tips, mallar och guider som kommer göra Ungoteket enkelt och smidigt att arrangera hos just er. Konceptet är enkelt att anpassa så att det passar ert distrikt eller er förening. Mentorer är en viktig del av Ungoteket. Mer information om vad det innebär att vara mentor hittar du här.
Vid frågor går det bra att mail till: info@ungoteket.se.
Välkommen att ta del av Ungoteket!
Klicka här för vanliga frågor och svar om att anordna Ungoteket
Hur kan vi anordna Ungoteket hos oss?
Här på Anordna – kom igång finns allt ni som klubb eller distrikt behöver veta för att anordna Ungoteket hos er. När ni väl bestämt er hur ni vill lägga upp Ungoteket hos er, eller om ni har några frågor, hör av er till info@ungoteket.se. Då får ni er egna sida under Anmälan och program dit era deltagare kan gå för att anmäla sig och se när era olika träffar är.
Behöver vi ta fram material till utbildningsdelarna?
Allt information till utbildningsdelarna finns på respektive sida på Anordna – Handledningar. Till vissa av dessa behöver ni som arrangörer ordna med utskrifter och till andra lite materiel som ritplattor, pennor och SportIdent enheter.
Kostar det något att anordna Ungoteket?
Ungoteket är utformat för att vara i princip gratis att arrangera, bortsett från lite materiel. Utöver detta är det ni som arrangörer som styr utgifterna. Kanske bjuder ni på fika eller sover över på ett vandrarhem?
Är det mycket jobb att anordna Ungoteket?
I grund och botten är Ungoteket ett färdigt koncept och kräver inte mycket arbete att anordna. Allt ni behöver veta för att anordna Ungoteket hos er finns här på Anordna – kom igång. Tips till att anordna de enskilda träffarna finns på Anordna – Förberedelser. Den information som behövs för att genomföra utbildningsledarna finns på Anordna – Handledningar. För att kunna vägleda deltagarna i sina respektive projekt finns tips på Anordna – Föreningsprojekt. Utöver detta är det bara deltagare, mentorer, en lokal och någon som håller i utbildningarna som behövs, sen är ni redo att köra!
Därför ska ni anordna Ungoteket
Det finns många anledningar till att arrangera Ungoteket. Det är framförallt ett väldigt enkelt sätt att sänka trösklar och öppna dörrar för föreningens eller distriktets unga orienterare. Med Ungoteket får de den kunskap och erfarenhet de behöver för att med självförtroende kunna engagera sig på annat håll inom föreningen eller distriktet. Det är också ett väldigt bra tillfälle att hitta på något nytt och annorlunda med sina orienteringskompisar. Mer om detta och kort introduktion till Ungoteket finns i dessa två powerpoints. De funkar dessutom utmärkt som information för att förklara Ungoteket för andra i föreningen eller distriktet samt presumtiva deltagare.
Introduktion till Ungoteket Kort
Introduktion till Ungoteket Lång
Användande av Ungotekets varumärke och grafiska profil
Ungoteket är varumärkesskyddat hos Pant- och registreringsverket. Vi delar gärna med oss av Ungoteket men önskar att användning av konceptet sker enligt våra villkor. Ungoteket är skyddat att användas enbart för de syften och på det sätt som beskrivs här: Användande av varumärke och grafisk profil.
Intyg och utvärderingar
När Ungoteket är avklarat, alla utbildningstillfällen hållna och alla föreningsprojekt genomförda är det en god idé att låta deltagarna göra en utvärdering av Ungoteket. Här finns både länk till en utvärdering att använda, både som google-formulär och som word-dokument.
Utvärdering som google-formulär
Utvärdering som word-dokument
Utöver att göra en utvärdering är det alltid kul att som deltagare få någon slags kvitto på att man varit med. Här finns en mall på ett intyg att skriva ut och fylla i.
Intyg
Distrikt
Att anordna Ungoteket som distrikt
För ett distrikt finns många fördelar med att anordna Ungoteket; det blir en mötesplats för unga orienterare från hela distriktet, det är en möjlighet att stötta föreningarnas arbete med att behålla fler aktiva och det är en möjlighet att lyssna in och se vad de unga orienterarna i distriktet efterfrågar och prioriterar. Här finns en kortfattat guide till att anordna Ungoteket som distrikt.
Marknadsföring
För ett distrikt är marknadsföringsarbetet av Ungoteket både roligt och utmanande. Det finns stora möjligheter att nå många ungdomar på gemensamma läger och resor, samtidigt som de olika föreningarna kan nås via mail och sociala medier. Här finns en kortfattat guide till hur distriktet kan arbeta med marknadsföring.
Finansiering
För ett distrikt behövs Ungoteket finansieras på något vis. Det finns många alternativ och möjligheter, allt beroende på hur man som distrikt väljer att lägga upp Ungoteket. Här finns en kortfattad guide till vilka sätt det finns att finansiera Ungoteket på som distrikt.
Föreningar som har haft deltagare i Ungoteket som arrangerats av ett distrikt kan ansöka om en subvention av deltagaravgiften genom Projektstöd IF. Läs mer om detta på följande sida under rubriken ”Mer om att utbilda ledare…”.
Förening
Att anordna Ungoteket som förening
För en förening är Ungoteket enkelt att anordna. All kompetens som behövs för utbildningarna finns ofta redan i förening. Deltagarna är föreningens egna ungdomar och lokalen kan vara den egna föreningslokalen. Här finns en kortfattad guide med allt man behöver veta för att anordna Ungoteket som förening.
Marknadsföring
För en klubb är marknadsföringsarbetet mycket enkelt. Det går att berätta om Ungoteket vid samlingen på träningen eller den gemensamma föreningsaktiviteten. En affisch eller två är lätt att skiva ut och placera vid ingången till omklädningsrummen eller den gemensamma anslagstavlan.
Finansiering
För en förening är kostnaderna för Ungoteket mycket små. All information kring utbildningarna som behövs för att genomföra Ungoteket finns gratis här på sidan. Är man i sin egen föreningslokal är det bara fika/mat och materiel såsom ritplattor som behöver kosta något. Föreningar som satsar på att anordna Ungoteket inom sin förening kan ansöka om stöd från Projektstöd IF för kostnader förening har i samban med satsningen.
Kontakt
Administration
Senaste nytt
- Anmälan öppen till ungoteket väst 2024-2025 20 september, 2024
- Ungoteket väst välkomnar en ny grupp ungdomar 1 november, 2023
- Ungoteket Dalarna höstlovet 2023 30 juni, 2023
- Alternativ övning till kartritning 2 februari, 2023
- Uppdaterat och klart 2 februari, 2023
Sidor – Huvudsidan
- Anmälan och program
- Att vara mentor
- Finansiering
- Fördjupning
- Föreningsprojekt
- Förslag på föreningsprojekt
- Innehåll – Arrangera
- Innehåll – Banläggning
- Innehåll – Idrottsföreningen
- Innehåll – Information & kommunikation
- Innehåll – Kartritning
- Innehåll – Ledarskap
- Innehåll – Orienterings-IT
- Om Ungoteket
- Start
- Tidigare årgångar
- Ungoteket Dalarna 2023-2024
- Ungoteket Skåne 2023
- Ungoteket Väst 2023-2024
- Ungoteket Väst 2024-2025
Sidor – Anordnasidan
- Anordna – Arrangera
- Anordna – Banläggning
- Anordna – Förberedelser
- Anordna – Föreningsprojekt
- Anordna – Handledningar
- Anordna – Idrottsföreningen
- Anordna – Information & kommunikation
- Anordna – Kartritning
- Anordna – Kom igång
- Anordna – Ledarskap
- Anordna – Orienterings-IT
- Ungoteket Dalarna 2023-2024
- Ungoteket Skåne 2023
- Ungoteket Väst 2023-2024
- Ungoteket Väst 2024-2025