Hestra IF har haft två team med i Ungoteket och numera återfinns Ungoteketdeltagare på alla möjliga håll i föreningens verksamhet.

Ungoteket har tidigare skrivit om Hestra IF:s sju Ungotekare som efter att de var med under Ungotekets första år 2015, tagit plats i föreningen på olika sätt. Till exempel genom banläggning på tävlingen O-Event, ledare på O-CAMP och Västgötatruppen (som då hette USM-truppen) och ledamot i orienteringssektionens styrelse. Efter det har engagemanget fortsatt och flera av deltagarna var med i ledningsgruppen när GM arrangerades 2019, som tävlingsledare eller banläggare. En av dem var Alice Aroneng som dessutom var ordförande för orienteringssektionen under 2018-2019.

För ett par år sedan var ytterligare sju ungdomar från Hestra med i Ungoteket och som föreningsprojekt arrangerade de ett träningsläger för ungdomar i Sjuhäradsbygden. Se filmen från lägret här nedan och läs om lägret här!

Även det här gänget har tagit vara på chansen och engagerat sig i föreningens olika verksamheter. Flera av dem har varit ledare för Idrottsskolan som är ett samarbete med Borås stad där skolelever i årskurs 2-3 får prova på olika idrotter. Vidare har ungdomarna varit delaktiga på olika sätt i föreningens arrangemang Linnémarschen, Borås Night Trail och flera klubbträningar. Linnémarschen kunde tyvärr inte genomföras på grund av Corona.

Föreningens sittande ordförande i orienteringssektionen Sofia Larsson har några tankar kring varför ungdomarna i Hestra vill engagera sig: ”Jag tror att det finns en tradition att engagera sig och hjälpa till i föreningen. De äldre ungdomarna inspirerar de yngre som ser hur roligt det är att vara ledare för klubbens träningar och läger eller för till exempel O-CAMP. En del arrangemang har också målgrupper som passar bättre för ungdomarna att ansvara för, som till exempel att leda Idrottsskolan eller Familjeäventyret under Linnémarschen” funderar Sofia och berättar vidare om strategin klubben hade när GM arrangerades förra året: ”Målet var då att engagera och lära upp yngre medlemmar på större och svårare ansvarsuppgifter genom att ha en mer erfaren medlem som stöd. Det var ett bra sätt att föra vidare kunskapen i föreningen”.

Avslutningsvis vill Sofia poängtera vikten av att ställa frågan. ”Många vill hjälpa till och har egna idéer men behöver bara få frågan för att kliva fram”.

Imorgon onsdag, 14 oktober, är sista dagen att anmäla sitt team till Ungoteket Väst. Så passa på att ställa frågan till dina klubbkompisar eller till ungdomarna i föreningen, om de vill vara med!