Ungoteket lever kvar i Hestra IF

Det är ett och ett halvt år sedan sju ungdomar och två mentorer från Hestra IF avslutade sin Ungoteketmedverkan. Men att Ungoteket skulle vara slut verkar inte märkas alls. Sedan Ungoteket har Alice och Nora Aroneng, Ebba Hjertberg, Victor och Ida Helgesson, Emil Karlsson och Elsa Lindeblom engagerat sig på många olika sätt i föreningens arrangemang och även i förbundets verksamheter O-camp och USM-truppen. ”Ungoteket gav kunskaper som man oftast inte lär ut till ungdomarna annars” säger Maria Krafft Helgesson som var en av teamets mentorer. ”De nya kunskaperna genererade i en större förståelse både för uppgifterna i sig och för vad som krävs för att orientering ska fungera. Vår medverkan gav också en större tro på sin egen förmåga” fortsätter hon.

När det var dags för föreningsprojektet ville teamet slå på stort och utmana sig själva ordentligt. Ett familjeläger i Skövde arrangerades i juni 2016 och arrangemanget lockade ca 40 deltagare från klubben. ”Att arrangera ett läger innefattar så många olika delar; ekonomi, resa, boende, mat, ledare, träningar och något som ungdomarna tidigare inte tänkt på – marknadsföring, anmälningar kommer ju inte av sig själva” berättar Maria. Vad framförhållning och hantering av sena avhopp innebär var också sådant som ungdomarna fick en större förståelse för.

Maria var mentor tillsammans med Stefan Aroneng och att vara mentor tycker hon var givande. Att delta på träffarna tillsammans gav förståelse för varandra. ”Ungoteket är bra både för ungdomar och mentorer” fyller Maria i.

I och med Ungoteket blev Maria även medveten om att det inom orienteringen, precis som utanför idrotten, finns en tendens att tjejer och killar erbjuds de roller som anses vara traditionella mans- respektive kvinnoroller. Det är nästan alltid män som är tävlingsledare, IT-ansvariga eller banläggare. Är det någon kvinna med som ansvarig får hon ofta till exempel logi, mat eller press på sitt bord. ”När en av tjejerna i gruppen blev intresserad av banläggning fick vi upp ögonen för detta. Det är viktigt att ALLA får frågan om de vill hjälpa till med diverse uppgifter” menar Maria.

En av dem som fastnade för banläggning var Elsa Lindeblom och banläggningskunskaperna har hon redan fått användning för vid flera tillfällen. När Ungoteketteamet arrangerade lägret sommaren 2016 var Elsa tillsammans med Emil Karlsson ansvarig för träningarna och därigenom även banläggningen. Från Ungotekettiden minns Elsa just det egna projektet som mest givande och roligast. Efter Ungoteket har hon varit engagerad i flera av föreningens arrangemang. Dels var hon en av ledarna när skolorna i Borås turades om att i tre veckor var testa orientering. Det senaste uppdraget var under RSK-Hestraträffen tidigare i år då hon, återigen tillsammans med Emil, var en av banläggarna. ”Vi hade var sin mentor att bolla med men det mesta gjorde vi själva. Det tog mycket tid men var väldigt roligt och det var skönt när alla var i mål” berättar Elsa och skrattar.

Maria Krafft Helgesson fortsätter att berätta om ungdomarnas engagemang: ”Flera har varit engagerade som ledare för O-camp eller USM-truppen, vilket är jätteroligt.” säger hon och berättar vidare om Victor Helgesson som under O-event i år var banläggare till en av etapperna (se Victor på bilden ovan där han pratar med tävlingsledare Frida Stolt) och Alice Aroneng som efter eget initiativ tagit en plats som ledamot i orienteringssektionens styrelse.

Till föreningar som inte anmält sig till Ungoteket än är Marias budskap tydligt: ”Anmäl er! Ta tillfället i akt. Vi vuxna måste våga ta ett steg tillbaka och ge plats åt ungdomarna. Samtidigt måste vi finnas där som stöd och inte vara främmande för att låta saker ske på ett annorlunda sätt. Det är viktigt att lyssna på ungdomarna, vad de tycker, vill och vad de har för idéer.”

Det är i år 12 föreningar med 49 ungdomar och 11 mentorer, som tagit tillfället i akt och anmält sig till Ungoteket. Och så här kan det bli 2018 när ungdomar i Västergötland, Göteborg och Bohuslän-Dalsland får utrymme för sina idéer: en helt ny karta i Stenungsund där det också blir tävling, ett läger för Skaraborgs 7-15-åringar, en fler-etappstävling i Lidköping, en sprintstafett i Göteborg, roliga aktiviteter och övernattning för Brattås, ett sammansvetsande Gandviksläger och ett klubbmästerskap i Markbygden.