Det mesta var möjligt när Olle Elfström, Gustav Bohman och Emil Sundström arrangerade tävlingen Knas-OL för den egna klubben OK Orinto i tisdags kväll.

Redan på Ungotekets första träff i december förra året, kläckte de tre killarna från Orinto idén om att arrangera Knas-OL, en tävling full med knasigheter. I tisdags kväll, ett halvår senare, blev idén verklighet och hela 51 klubbmedlemmar fullföljde tävlingen. Kl.18 samlade arrangörerna alla tävlande för en regelgenomgång. Emil berättade att deltagarna efter startsignalen hade 45 minuter på sig att hitta så många kontroller som möjligt. Kontrollerna var placerade på mer eller mindre knasiga platser och var även värda olika mycket poäng. En kontroll var till och med rörlig; den så kallade Guldräven skulle röra sig runt i tävlingsområdet med en kontroll och den som fångade denne fick hela 10 poäng. Innan de 45 minuterna var slut gällde det att hinna målstämpla, varje påbörjad minut efter maxtiden gav ett poängs avdrag.

Strax därefter samlades alla deltagare i den stora starttriangel som arrangörerna hade skapat med hjälp av snitslar på marken. Förväntansfulla, smått nervösa och framförallt glada löpare trängde ihop sig tills startsignalen ljöd och snart försvann alla åt olika håll. En ganska annorlunda syn på en masstart. En del tog sig an utmaningen att försöka hinna ta alla kontroller, medan andra tog det lite lugnare. Flera av de yngre deltagarna gick tillsammans i små grupper och skratt hördes från olika håll i skogen. En kontroll satt ute i vattnet, en i ett vindskydd, en annan uppe i ett jakttorn och några hade mer eller mindre flummiga gåtor som behövde lösas. Gustav, Emil och Olle hade inte satt några gränser för sin fantasi.
– Vi har redan börjat fundera på vad vi skulle kunna hitta på nästa år: byta ut färgerna på kartan eller göra kartan till ett pussel till exempel, berättade Gustav samtidigt som Emil tog på sig en röd glittrig hatt, reflexväst och en guldig glittergirlang. Det tillsammans med en tuta i handen var Guldrävens utstyrsel. Med en karta i andra handen gav han sig iväg för att bli jagad, tutan hjälpte deltagarna att höra var Guldräven befann sig.

Gustav Bohman och Emil Sundström som klär ut sig till Guldräven.

Olle var IT-ansvarig och hade fullt upp vid datorn inne i Orintostugan. Gustav förklarade att det var Olle som själv kommit på hur de kunde använda programmet MeOS så att kontrollerna gav olika mycket poäng. Tillsammans hade de hittat på knasigheter och satt ut kontrollerna. Det enda de tog emot hjälp med utifrån var att handla korv med bröd som det bjöds på under kvällen. Olles mamma hjälpte till både med handling och grillning.

Ute på banan kämpade de tävlande med att blöta ner fötterna, luras mellan olika jakttorn och att fånga Guldräven. När det närmade sig maxtiden 45 minuter strömmade löpare efter löpare in i mål och sedvanlig diskussion med medtävlare följde. Och så grillad korv såklart. Det blev en härlig klubbkväll för Orinto som har sin stuga belägen vid vackra Rammsjön i Rävlanda och många hoppas säkerligen på en favorit i repris nästa år.