Efter den teoretiska banläggningsgenomgången fick deltagarna i uppdrag att lägga banor på sina hemmakartor. Uppgiften var att lägga en kort bana på ca 1,5 km med gul eller orange svårighet. Banorna skulle läggas med hjälp av banläggningsprogrammet Purple Pen. Sedan skulle skärmar sättas ut i skogen och banorna provspringas.

Förutsättningarna för att lägga banor varierar mycket mellan klubbarna. I Skara har IK Gandvik en terräng där det kan vara knepigt att lägga tillräckligt svåra banor, medan Uddevalla OK och Utby IK har den omvända utmaningen, att inte få det för krångligt och tufft. Mullsjö och Tidaholm har också helt andra förutsättningar än Skogshjortarna i Alingsås. Men det är ju det som är tjusningen med orienteringen, att det varierar hela tiden. Men det komplicerar det för de som ska lägga banor, särskilt till ungdomar, där svårighetsnivån är viktig att få rätt.

Banläggningsövningen resulterade i en mängd trevliga och kreativa banor. Flera klubbar tog det också ytterligare ett steg längre och bjöd in övriga i klubben att prova banorna. Så årets omgång av Ungoteket har redan genererat aktiviteter ute i klubbarna. Det märks tydligt att klubbarna har en jättestor resurs i sina duktiga ungdomar, det gäller bara att ge dem chansen att visa detta.

Nu väntar teamens projekt som är lite svåra att planera för tillfället, eftersom förutsättningarna framöver är osäkra. Men det verkar ändå som att det är på väg åt rätt håll. Säkerligen får vi se en rad fina aktiviteter framöver.

I årets Ungoteketomgång återstår sedan den avslutande kartritningsträffen som planeras att genomföras i slutet av sommaren, då restriktionerna för sammankomster förhoppningsvis har lättats.