I samband med Västergötlands Orienteringsförbunds årliga Utbildningshelg i Vara genomförde Ungoteket sin andra träff. Helgen har en central del i Ungoteket Västs upplägg, då hela fyra halvdagsutbildningar genomfördes. På lördagen fick de 28 ungdomarna och deras mentorer lära sig om hur man planerar och genomför arrangemang och om orienterings-IT, där man gick igenom hur man hanterar SportIdentsystemet och hur man använder det orienteringsadministrativa programmet MeOS. På söndagen var det sedan dags för en utbildning i ledarskap och en där information och kommunikation stod i fokus.

Vara Folkhögskola var återigen värd för Utbildningshelgen.

Kursledare på ”Arrangera” var Martina Johansson. På ”Orienterings IT” delade Johan Käll och Joakim Gummelius på uppdraget och på ”Ledarskap” inspirerade Linda Vesterberg ungdomarna. ”Kommunikation och Information”, var det tänkt att Benjamin Seipel skulle ha varit kursledare för, men han fick tyvärr förhinder. Benjamin kunde dock lösa detta genom att förinspela sin utbildning, vilket passade bra eftersom Benjamin till vardags jobbar med film och grafisk design. Utbildningen fungerade bra och nu kommer den att finnas tillgänglig på Ungotekets hemsida för de som vill använda den.

Martina Johansson går igenom vad man behöver tänka på när man ska planera en arena.
Benjamin Seipel kunde inte vara på plats på Utbildningshelgen, men han kunde ändå dela med sig av sina kunskaper om information och kommunikation genom att förinspela sin utbildning.

Kvällsaktiviteter

Förutom sina utbildningar han ungdomarna med en hel del andra aktiviteter. Vid 16-tiden på lördagen, när Ungotekets kurser var slut, väntade en sprintträning i platta Vara, för de som ville komma ut och röra på sig och efter middagen, ”Utmaningen”. ”Utmaningen” gick ut på att lösa koder, schiffer, gåtor, mattetal och rebusar som fanns gömda runt om på skolområdet. Det var inte helt enkelt, men efter drygt en timma hade alla lagen klarat av det. Slutspurten avgjordes i gymnastiksalen, där det gällde att transportera olika föremål tillsammans, med hjälp av specifika kroppsdelar, så som huvud (ballong), rygg (tennisboll), mage (fotboll) och knäveck (badmintonboll). Bäst lyckades ett lag som bestod av två tjejer från Uddevalla OK och två killar från Utby IK, som hade nytta av erfarenheter från Scouterna när de skulle lösa vissa uppgifter. Kvällen avslutades med att titta på första deltävlingen av Melodifestivalen på storbild i stora samlingssalen.

Fortsättning för Ungoteket

Nu återstår två utbildningar för årets ”Ungotekare”. Då kommer det att handla om två centrala områden inom orienteringen, banläggning och kartritning. Båda träffarna kommer att genomföras vid två tillfällen, så att det ska passa så många som möjligt. Lördag 7 mars blir det banläggningsutbildning vid Ymergården i Borås och två veckor senare, 21 mars genomförs samma utbildning vid Hjortgården i Alingsås. Kartritningsutbildningen kommer sedan att ha båda sina utbildningstillfällen vid Hjortgården, söndag 5 april respektive lördag 16 maj.

Efter dessa utbildningar återstår den kanske viktigaste och roligaste delen av Ungoteket. Då ska ungdomarna genomföra sina föreningsprojekt, där de ska få använda sina nyvunna kunskaper som de fått under Ungoteketperioden. Flera av grupperna har kommit en bra bit in i sitt planerande. Det kommer att ordnas läger och arrangeras träningar och tävlingar, vissa med lite annorlunda touch. Spännande att se hur ungdomarna löser sina uppgifter. Håll utkik efter inbjudningarna så kommer ni att kunna vara med på en hel del roliga aktiviteter skapade av engagerade ungdomar.

Åmål, Gandvik, Tidaholm och Skogshjortarna tar en paus i solen. Tjejerna i Skogshjortarna visade att de är vana vid att duscha utomhus och körde utan skor.
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *