Nu går vi in på sista veckan för anmälan till Ungoteket 2019-2020.

För föreningar som vill skapa ett bredare engagemang och intresse bland ungdomarna är det alltså hög tid att försöka sätta ihop ett team. Det räcker att vara två i åldern 14-25 år för att kunna bilda ett Ungoteketteam.

Dessutom behöver teamet ha en mentor som är med på träffarna och stöttar dem. Mentorn kan vara en ledare eller funktionär i föreningen, eller en ungdom som är äldre än ungoteketteamet och som kanske vill utveckla sina ledarkunskaper. Mentorn behöver inte ha några speciella förkunskaper, utan kan se Ungoteket som en möjlighet att lära sig mer om Ungotekets olika delar.

Mentorns främsta uppgift är att stötta teamet i arbetet med det föreningsprojekt som ungdomarna bestämmer sig för och se till att de tar sig framåt, samt hjälper dem med att ta nödvändiga kontakter.

Totalt handlar Ungoteket om fyra träffar som är inplanerade från november till maj. En av träffarna genomförs i samband med Västergötlands utbildningshelg i Vara 1-2 februari omfattar två dagar med övernattning emellan. Övriga är endagsträffar som brukar börja klockan 9 och hålla på till 15. Platserna för endagsträffarna är inte fastställda, men kommer att anpassas efter vilka föreningar som anmäler sig.

Dessutom genomför ungdomarna ett eget föreningsprojekt som de får välja fritt. Kanske en träning, ett läger, en nybörjarkurs eller något annat som verkar roligt.

Förra året arrangerade Hestras Ungoteketteam ett läger för yngre ungdomar. Du kan se filmen som spelades in under lägret här.

Hestras läger var ett ganska omfattande projekt som visar hur mycket ungdomarna klarar av när de får chansen. Men det behöver inte alls vara så avancerat. Syftet är bara att de ska få möjlighet att göra något tillsammans som uppmärksammas i klubben.

Missa inte den här chansen att engagerade nya ledare i klubben. Om ni inte har diskuterat det här med ungdomarna, gör det!

Anmälan är öppen fram till 31 oktober.

Till anmälan.