I söndags förmiddag samlades större delen av deltagarna i Ungoteket Väst för sin sista träff med Ungoteket. Det var dags att lära sig om och prova på kartritning, ett svårt men roligt moment. Dagens inspiratörer var Bertil Åkesson från Västergötlands Orienteringsförbund och Gustav Boquist, en engagerad och i det mesta självlärd kartritare från IK Uven i Göteborg. Gustav kommer även att vara kursledare i kartritning när Ungoteket Riks sparkar igång och har trots sin unga ålder en gedigen kunskap i ämnet. Kunskap som han kunde dela med sig av till de vetgiriga Ungotekarna.

Platsen för dagen var Ymergården i Borås, där det samtidigt arrangerades en populär tipspromenad. Det betydde att den teoretiska inledningen om kartritningens grunder fick genomföras i ett lite mindre utrymme inne på Ymergåren, vilket blev lite trångt då 25 av årets 41 deltagare hade valt att delta den här dagen (resterande träffas istället 25 maj i Alingsås). Med lite grunder samt fika i bagaget gav sig alla sedan ut för att prova på att rekognosera, alltså att försöka rita av verkligheten på en karta. Deltagarna fick utgå från en gammal karta som behövde revideras då bland annat en frisbeegolfbana byggts i området, något som till exempel medfört att nya stigar bildats, gamla stigar vuxit igen och nya öppna områden uppträtt. Kartritarna märkte även snart att det fanns saker som var med på kartan som kanske borde ändras, vilket de fick ta ställning till. Var det stenen som skulle flyttas eller rent av höjdkurvan?

Elin Rothzén, Isak Johansson och Anton Josefsson från OK Gisle försöker komma överens om vad som ska ändras.

Under de knappa två timmar som deltagarna fick på sig utomhus, pågick febrilt arbete med att ta sig an uppgiften. Många märkte att det var svårare än vad man föreställt sig och i smågrupperna som rörde sig fram och tillbaka hördes ivriga diskussioner.

Mentorn Tobias Ringström rådgör med Landehofarna Elias Nyqvist och Anton Larsson.
Diskussion hos Emma Westberg, Hanna Nilsson, Moa Holsten och Tova Duell från Hestra IF.

Dagen fortsatte sedan inomhus med lunch och att lära sig om och prova på kartritningsprogrammet Open Orienteering Mapper. Ett program som är gratis att ladda ned och använda och som fungerar utmärkt att rita kartor med. Nästa kluriga uppgift bestod nu alltså i att försöka rita in det man rekognoserat utomhus; stigar, höjdkurvor, flyttade stenar och vita områden som blivit gula, eller kanske halvgula… eller gula med vita prickar.

Vid 16-tiden tackade Bertil och Gustav för sig och för deltagarna återstår nu det kanske roligaste med Ungoteket: Föreningsprojektet! Mossprint, läger med övernattning, SAKO-träning och Ultralångdistans… spännande projekt som det här gänget den närmsta tiden kommer att bjuda på. Läs mer om vilka projekt de olika Ungoteketteamen har valt här!