I lördags sågs halva Ungoteket Väst-gänget vid Finnsjögården i Mölnlycke för den tredje träffen med Ungoteket, den med tema Banläggning. Ett tema som brukar vara uppskattat då vi förutom att prata om banläggningens teoretiska delar, även tar oss ut i skogen och sätter ut kontroller till en egen bana. Finnsjögårdens omgivningar var det ingen som kunde klaga på, stugan som är Sjövalla FK:s klubbstuga, ligger precis intill Finnsjön och mitt i dess friluftsområde. Utanför stugan var det hela dagen full fart med gående och springande besökare.

Banor läggs och utsikten från salen var slående!

Precis som tidigare år var det Bertil Åkesson som inspirerade och delade med sig av sina gedigna kunskaper i ämnet. På förmiddagen gick han igenom hur orienteringens olika distanser skiljer sig åt och de olika svårighetsnivåerna. Därefter fick deltagarna en introduktion i banläggningsprogrammet Purple Pen för att sedan gruppvis lägga egna banor. Efter lunch skrevs banorna ut och ungdomarna delade upp sig för att sätta ut kontrollerna. Något som kanske låter lättare än vad det är. Att få prova på att sätta ut kontroller är något helt annat än att leta efter dem, det måste ju verkligen bli rätt! Och i det läget är det lätt att bli lite osäker. Men alla kontroller kom på plats och sedan var det fritt fram att provspringa varandras banor, som var mellan 1-1,5 km långa. Det är kanske lätt att glömma bort att någon alltid måste plocka in alla kontroller, även detta fick deltagarna lösa.

Hestra IF:s Tova Duell, Emma Westberg och Albin Sundström ger sig iväg för att sätta ut kontroller.

Edith Smedberg (Ulricehamns OK) har identifierat rätt plats.

Målet placeras ut av Hestra IF:s andra grupp med Klara Nilsson, Hanna Nilsson, Maja Inghammar och Moa Holsten.

Alfred Hallqvist från Ulricehamn väljer vilken bana han ska springa.

Till sist gick vi igenom banorna tillsammans och Bertil gav beröm och en del tips på vad som kunde gjorts ännu bättre. Att avsluta var inte lätt, när klockan slog 16 och det var dags att packa ihop bad gruppen om att få gå igenom en bana till vilket Bertil såklart inte sa nej till.

Om två veckor ses andra halvan av Ungoteket Väst och även då ska vi få njuta av vackra Finnsjögården.