Ungoteket Örebro hade ett ganska tight Ungoteketprogram och har därför redan genomfört alla sina träffar för året. 19 januari sågs gänget för att lära sig om banläggning och kartritning och 26 januari stod ledarskap och det egna temat kost på programmet.

Att prova på kartritning en januaridag med minusgrader och snö var en utmaning som hette duga.

– Det var lite kallt och svårt att rita karta i snö och minusgrader men de bet ihop och traskade runt. Vi var på ett bra område där det tidigare funnits en sprintkarta men där bebyggelsen och vägarna har ändrats ganska mycket, berättar Ungoteket Örebros projektledare Elin Sundkvist Berg.

På tema ledarskap fick gruppen besök av ingen mindre än landslagets förbundskapten Håkan Carlsson. Håkan är hemmahörande i KFUM Örebro så vad passade då bättre än att nyttja klubbens resurser?

– Att få ha Håkan Carlsson som utbildare för ledarskapsbiten var ju guld värt, tur man har såna klubbkamrater! säger Elin. Och Håkan själv tyckte också det var roligt att inspirera Ungoteketungdomar:

– Det var jättekul att träffa de engagerade ungdomarna. Det är ju inte givet att de vill lyssna på en gammal gubbe som kommer och pratar men jag upplevde att de var intresserade och engagerade och i gruppen finns säkerligen många blivande ledare inom idrotten.

Vad tyckte du var viktigt att förmedla kring ledarskap?

– Det som genomsyrade träffen mest var nog vikten av att se alla, att lyssna och förstå de man ska leda. Men jag utgick mest från materialet som finns på Ungotekets hemsida och lade även till lite eget.

För deltagarna återstår nu att genomföra ett föreningsprojekt och detta första år har Ungoteket Örebro valt att lösa det på ett lite annorlunda sätt:

– Eftersom vi har kört hela länet ihop tog vi upp Ungoteket när vi hade föreningsledarkonferens i november. Vi kommer att meddela alla klubbar som har haft deltagare vilka det har varit och tanken är att de ska ingå i någon del av klubbens arrangemang, antingen en tävling, en veterantävling eller en träningstävling för ungdomar. Vi har fyra sådana per år i länet och de arrangeras nuförtiden oftast av klubbarnas ungdomar. I KFUM kommer de fyra ungdomar som gått, tillsammans med övriga i deras träningsgrupp, genomföra ett läger för våra yngre ungdomar den 1-2 mars, förklarar Elin Sundkvist Berg.

Och Elin berättar vidare att det redan nu finns planer på att genomföra Ungoteket även nästa år:

– Vi har ju kört en ”light-variant” den här vintern men förhoppningen är att vi nästa vinter ska kunna köra hela, eller åtminstone fler delar, och då med riktiga föreningsprojekt och grupper. När vi hade dragningen på föreningsledarkonferensen kändes det som att alla klubbar tyckte att det var ett mycket bra projekt och fler kunde nog tänka sig att vara ”utbildare”. Det gäller bara att vi planerar i mycket bättre tid och att fler är delaktiga.