I lördags var det äntligen dags för Ungotekets träff om kartritning. I Hjortgården i Alingsås samlades ungefär hälften av årets Ungoteketdeltagare för att få en inblick i kartritningens ädla konst. Ungdomarna och deras mentorer kunde tryggt låta sig inspireras av Ungotekets expert inom flera områden, Bertil Åkesson, som den här träffen hade förstärkning av OK Kullingshofs kartritare Jesper Sjögren.

I lördags genomfördes Ungotekets första kartritningsträff, i Alingsås och OK Skogshjortarnas hemvist Hjortgården. Solen sken från klarblå himmel och värmen som vi de senaste dagarna blivit bortskämda med, skämde bort oss även idag. Förutom hemmaklubben Skogshjortarna deltog den här dagen även ungdomar och mentorer från Stenungsunds OK, Lidköpings VSK, Ryda SK, Falköpings AIK och Istrums SK.

På plats för att leda deltagarna genom dagen var Bertil Åkesson, som är anställd hos Västergötlands OF bland annat för att genomföra Ungotekets banläggnings- och kartritningsträff. Till sin hjälp hade han Jesper Sjögren, en av Västergötlands yngre anlitade kartritare. Jesper är Vårgårdabördig men tävlar numera för Boråsklubben Hestra IF och sitter även med i kartkommittén i Västergötlands OF.

– Jag ritade min första karta när jag var runt 10 år, det var en karta över trädgården hemma, berättade Jesper för Ungotekarna. Det är nu 13 år sedan och kartritningen har blivit ett stort intresse för mig, fortsätter han.

Bertil och Jesper inledde med att gå igenom kartritningens grunder: Hur går kartritaren tillväga? Vilken utrustning finns att använda sig av? Vad är viktigt att tänka på? Bertil tog oss framåt för att besvara frågorna och spelade då och då bollen till Jesper som delade med sig av sina kunskaper och gjorde aktuella och personliga inspel.

Efter en behövlig ostfralla var det dags att bege sig ut i skogen och prova på riktig kartritning. Ungdomarna utgick från ett lasermaterial som Jesper förberett och de ritade på traditionellt sätt med ritplast fasttejpad ovanpå lasermaterialet. Området de skulle rita av (rekognosera) promenerade man runt på ungefär fem minuter vilket var tillräckligt för att uppgiften skulle kännas svår. Men rolig! Deltagarna betade engagerat av området och diskuterade mycket sinsemellan men också med Jesper och Bertil, som fanns med för att hjälpa till.

Tove Eriksson och Moa Skoog kastade sig in i kartritarrollen och fick uppleva ett se terrängen på ett helt nytt sätt.

 

Skogshjortarnas Arvid Öhrvall sprang fram och tillbaka i skogen för att f

 

Jesper Sjögren diskuterar med Arvid Ekström (Stenungsunds OK) hur han valt att gå tillväga.

 

Johanna Fredrixon och Elina Fredmans (OK Skogshjortarna) två versioner blev tillsammans en komplett karta.

Efter en dryg timme utomhus och en god lunch var det dags att lära sig programmet Open Orienteering Mapper och föra in anteckningarna på kartan i datorn. För att underlätta fick ungdomarna använda Jespers anteckningar från området och med hjälp av programmet rita in höjdkurvor, beståndsgränser, grönområden mm. på rätt plats.

Ryda SK:s Tove Eriksson och mentorn Kerstin Andersson samarbetade med FAIK:s Moa Skoog för att översätta det handritade materialet i digital form.

Såhär såg det ut när Linus Benjaminsson och Jacob Johansson (Lidköpings VSK) fixade till höjdkurvorna.

För de flesta var det här den sista träffen med Ungoteket. Nu återstår finalen, föreningsprojektet! Några har sitt innan eller i början av sommaren, några har sitt i andra halvan av augusti. Läs mer om vilka projekt Ungoteketteamen ska göra och när de ska göra det här!