Det är påsklov för skolorna i Falköping, Vara, Skara och Istrum. Härifrån kommer ungefär 20 av årets Ungotekare och under onsdagen spenderades en lovdag på Mösseberg i Falköping där det var dags att lära sig om banläggning.

Den här träffen var den andra av två banläggningsträffar (läs om den första här!). För att underlätta för föreningarna som är med i Ungoteket finns det två datum att välja mellan för nästan alla träffar. Falköpings AIK, IK Gandvik, Istrums SK och Ryda SK valde att genomföra banläggningsträffen på påsklovet och slöt upp i Liastugan på Mösseberg i Falköping, FAIK:arnas nyrenoverade och för Ungoteket alldeles förträffliga klubbstuga.

Precis som på första träffen var det Bertil Åkesson som ledde deltagarna genom grunderna i banläggning och programmet Purple Pen. Diskussioner om vad som gör en orienteringsbana rolig och vilken distans man föredrar varvades med att gå igenom vägval, säkra uppfångare och planbild. För att bara nämna en bråkdel.

I sann Ungoteketanda väntade även en praktisk banläggningsövning. Klubbarna lade först var sin bana på gul eller orange nivå. Sedan skulle kontrollerna sättas ut och det snötäckta berget bjöd på extra utmaningar då en del fick leta efter brunnar medan andra fick ”tugga” sig genom snön där det egentligen skulle varit en stig. Alla grupper fixade uppgiften med bravur och efter dusch och gófika blev det banutvärdering. Att gå igenom vilka tankar som fanns bakom kontrollerna, varför det som var bra var just bra och om något kunde gjorts annorlunda är lika lärorikt som genomgången innan och därför en viktig del av dagen.

Bildkavalkad!

Tuva och Dea Sundmark (IK Gandvik) taggar inför teoridelen.

 

Är man bäst så är man…

 

Kontrollutsättning med stil görs av Elin Danielsson och Mathilda Ahlström från Istrum.

 

Kalle Inemyr (Istrums SK) får en annan grupps bana av Bertil att testspringa.

 

Gandviks Dea Sundmark och Hjalmar Käll bjöd på spurt när kontrollerna var på plats.

 

Att ta in kontroller är lika kul som att sätta ut dem, om man får tro Tildas min.

 

Falköpings Vera Wallin, Moa Skoog och Tilda Wiklund berättar om hur banan blev som den blev.