I lördags var det dags för Ungoteket att utflykta utanför Västergötlands gränser. Då samlades nämligen hälften av årets Ungotekare i Skatås, ett motionscentrum i Göteborgs mest aktiva friluftsområde, Delsjöområdet. Vid Skatås har flera orienteringsföreningar sina klubbstugor, däribland Göteborgs orienteringsförbund vars stuga fick bli Ungoteketviste den här dagen. Ungdomar och mentorer från Lidköpings VSK, Brattås CK, Stenungsunds OK, Markbygdens OK, OK Skogshjortarna, OK Skogsvargarna, Sävedalens AIK och Göteborg-Majorna OK slöt upp för att ägna en hel dag åt banläggning, något som verkar engagera de flesta orienterare. Den som lärde ut och inspirerade med sin expertis inom området var Bertil Åkesson. Bertil har hållit i otaliga banläggningskurser och lotsade vant deltagarna genom banläggningens olika nivåer, distansernas särarter och banläggningsprogrammet Purple Pen.

Klubbvis fick ungdomarna testa banläggning även praktiskt, genom att först lägga en bana och därefter sätta ut kontrollerna. Och här gick det undan! Knappt hade de fått uppgiften innan banan var lagd och så fort kartorna var utskrivna sattes det av i alla riktningar för att hänga ut skärmar. Att få ner SportIdentpinnar i den frusna marken var inte att tänka på. Kartor byttes klubbarna emellan och man testade varandras banor. Att plocka in kontrollerna är lika viktigt som att sätta ut dem, så det fick bli en vända till. För att allt skulle hinnas med var banorna mellan 1-1,5 km, vilket var tillräckligt för att de som ville skulle få ett träningspass på köpet.

Slutligen utvärderades banorna och grupperna fick med sig tips från både Bertil och kurskamrater. Alla har på ett eller annat sätt med banläggning i sina föreningsprojekt och därför blir kunskaperna från den här dagen värdefulla framöver.

Resterande klubbar ses 28 mars på Falköpings motsvarighet till Göteborgs Skatås, nämligen Mösseberg. Där är det fortfarande full vinter så vi hoppas som resten av Orienteringssverige att våren skyndar på lite till dess.

Skogsvargarna Felix Sandberg, Sara Helmersson, Linnéa Solvang Stagg, Elin Helmersson och Johan Eriksson testar Purple Pen.

 

Petter Bergstedt, Marcus Ragnarsson, Anton Blomquist, Lisa och Erika Åkesson från Markbygdens OK lägger sin bana.

 

Att sätta ut kontroller kan göras på många sätt. Märta Trybom och Anna Backman från Lidköpings VSK prövade hoppvarianten.