Istrums SK har åtta anmälda ungdomar till Ungoteket i år. De flesta av dem är aktiva även i föreningens längdskidsektion och har därför inte kunnat delta på Ungotekets träffar hittills. Nu är skidsäsongen över, åtminstone tävlingsmässigt, och Ungoteket kan dra i gång även för Istrum.

I tisdags kväll samlades Istrums stora Ungoteketgäng i Istrumlyckan, föreningens klubbstuga, för att dra igång sin Ungoteketresa. Teamet består av åtta ungdomar, fem tjejer och tre killar, och de är på så vis den största klubben i Ungoteket i år. Att inte ge ungdomarna chansen att vara med i Ungoteket på grund av deras skidintresse kändes helt fel och därför har ett eget program planerats in för dem under våren. Igår var det så dags för den första träffen och den inleddes av Åsa Bogren och Evelina Blom från SISU Idrottsutbildarna med temat Idrottsföreningen. Hur idrottens organisationer hänger ihop och samarbetar i Sverige är inte helt lätt att klura ut utan hjälp, men den uppgiften fick deltagarna ta sig an från start. Snart hade frågetecknen rätats ut med hjälp av Åsa och Evelina som gick vidare med att berätta om vad Riksidrottsförbundet, Svenska Orienteringsförbundet, Västergötlands Orienteringsförbund, SISU Idrottsutbildarna och Västra Götalands Idrottsförbund har för uppgifter. Istrumgänget fick även en inblick i hur en förening fungerar, vem som bestämmer i en förening och varför det är så bra att idrottsföreningar finns.

Avslutningsvis fick de chans att börja spåna på föreningsprojektet med hjälp av en brainstormingsövning. Var och en fick fundera och skriva sina idéer på lappar som sedan sorterades och lästes upp för gruppen. Och någon brist på idéer var det inte i det här gänget. Svårigheten blir nog snarare att bestämma sig för vilken av alla spännande idéer som det blir till slut. Och det är ju ett angenämt problem!

Redan på onsdag, 28 mars, ska Istrum iväg på nya Ungoteketäventyr. Då är det dags för banläggning tillsammans med IK Gandvik, Falköpings AIK OK och Ryda SK.

Brainstorming vid ett av borden: orienteringsaktivitet i skolan, läger, tävling, träning för klubbens föräldrar, en träningsdag med aktiviteter och föreläsning… var bara några av idéerna.

Brainstorming vid ett annat bord: här växer en helt ny tävlingsform fram. Den som följer Istrums Ungotekare får veta mer…