På den fjärde och avslutande träffen för Ungoteket Väst stod kartritning på programmet.

Platsen för kartritningsträffen var som flera gånger tidigare, Hjortgården i Alingsås. Inspiratör var Jesper Sjögren, som är en av ganska få unga kartritare. Han jobbar för tillfället inte heller som kartritare, så förhoppningsvis väcks intresset för kartritning hos några av av Ungoteketdeltagarna, så att vi får bra orienteringskartor även i framtiden.

Kartritningsträffen var uppdelad i både teori och praktik. Först en kort teoretisk genomgång om grundmateriel, kartnorm och lite tips om saker att tänka på när man ritar karta.

Därefter bar det ut i skogen med ritbrädor och pennor i högsta hugg. Ungdomarna fick en karta där vissa detaljer tagits bort och uppgiften var att se vad som saknades och försöka att rita in det igen. Samma område som förra året användes och det kan konstateras att det händer en hel del i skogen på ett år. Särskilt där det förra året ritades hygge och nu blev en hel del grönt blev detta tydligt. Övningen blev därför ännu lite svårare än förra gången. Alla kämpade dock på bra i högsommarvärmen, så nu finns det 25 olika kartversioner i detta området.

Efter en välbehövlig lunch avslutades dagen med en genomgång av kartritningsprogrammet Open Orienteering Mapper. I år fick dock inte ungdomarna på grund av Covid -19 anpassning chans prova på att använda programmet i praktiken, utan de får i stället ta detta på hemmaplan.

Det här var den avslutande träffen, men i Ungoteket ingår även att man genomför ett eget föreningsprojekt. IK Gandvik, Mullsö SOK och Tidaholms SOK Sisu har redan klarat av sina projekt, men för Åmåls OK, Uddevalla OK, Utby IK och OK Skoshjortarna kommer dessa framöver.

Ungoteketåret avslutas med att varje klubb utvärderar vad man har lärt sig och fått vara med på. Man får också diskutera vad man vill göra i framtiden. Ungdomar som varit med på Ungoteket, har fått lära sig mycket och är en stor tillgång för sina klubbar. Viktigt att ta vara på denna resurs!

Ungoteket som arvsfondsprojekt håller nu på att avslutas, men kommer att drivas vidare på annat sätt, dock med ett lite förändrat upplägg. Inom kort öppnar anmälan för nästa säsong, missa inte denna möjlighet!