Under helgen genomförde Västergötlands Orienteringsförbund den årliga Utbildningshelgen, återigen var Vara folkhögskola platsen och många var det som hade ärenden dit under den ena eller båda dagarna. Kartritning, banläggning steg 1 och 2, tävlingsledare, Idrott Online-kurser, akuta idrottsskador, tejpning, tävlingsadministration (OLA, MeOS, Sportident och Eventor) och föreningsekonomi var några av kurserna som erbjöds. O-campledningen hade en hel helg med planering och utbildning inför sommarens läger och även USM-truppen samlades för att planera. Dessutom träffades samtliga deltagare i Ungoteket för att ha sin andra träff. För dem bjöds det på Arrangera, Orienterings-IT, Ledarskap och Information & kommunikation och om Ungoteket går det att läsa mer lite längre ner i den här artikeln. Totalt genomförde omkring 180 deltagare ett eller flera utbildningspass. Under fika- och lunchpauserna var det ibland så fullt att det fick dukas upp i den intilliggande gymnastiksalen för att få tillräckligt många sittplatser. Några bilder från helgen:

Mer om Ungoteket

2 dagar, 4 teman, 7 projekt, en träning och lagtävlingen Utmaningen. Helgens dagar i Vara var minst sagt innehållsrika. De 36 deltagarna (fem som inte kunde komma) och sju mentorerna rivstartade helgen kl.9 på lördag morgon. Därefter väntade ett pass med tema Arrangera och ett med Orienterings-IT. Arrangera-inspiratören Martina Johansson från Hestra IF var ny för i år men klev in i rollen som om hon inte gjort annat. Med erfarenheter från sju år som O-campledare, arrangör av olika orienteringsarrangemang och med i tävlingsledningen för GM 2019, lotsade hon deltagarna mellan alla olika delar som är bra att tänka på när man arrangerar orientering (vilket är många). Med hjälp av exempel från O-camp fick deltagarna en inblick i verkligheten. Som när det strulat till sig till exempel och det gäller att lösa problemet, förhoppningsvis utan att lägerdeltagarna märker något… Deltagarna fick efter varje avsnitt diskutera och planera sina egna projekt, som de ska genomföra i samband med Ungoteket.

Martina diskuterar med Landehofarna Elias Nyqvist, mentorn Tobias Ringström, Anton Larsson och Joel Ringström.

Parallellt underhöll Johan Käll (IK Gandvik) och Joakim Gustafsson (Tibro OK) halva gänget med Orienterings-IT, alltså Eventor, Sportident och MeOS. Båda kunde bidra med erfarenheter från mindre till stora arrangemang, som Sommarlandssprinten respektive Tibrotrippeln. Deltagarna fick lära sig att programmera SI-enheter, lägga upp arrangemang i Eventor och att skapa en tävling i MeOS. Avslutningsvis fick de även ”testspringa” sin tävling.

Emil Sundström (OK Orinto) ”testspringer” den egenskapade tävlingen.

Vid 16-tiden var Ungotekets delar för lördagen slut. Nu väntade träning med ”golf-orientering” för de som ville, ombyte, middag och till sist Utmaningen, en lagtävling där både Ungoteketdeltagare, mentorer och O-camperiet deltog. Totalt blev det 10 lag med 6-8 deltagare i varje lag, som gjorde upp om segern. Tävlingen gick ut på att lösa koder, schiffer, gåtor, mattetal och rebusar som fanns gömda runt om på skolområdet. Lagen löste klurigheterna mirakulöst snabbt och det blev en hetsig strid när den sista uppgiften skulle lösas i gymnastiksalen: att transportera olika föremål tillsammans och med hjälp av specifika kroppsdelar så som huvud (ballong), rygg (tennisboll), mage (hockeypuck)  och knäveck (badmintonboll).

Magnus Sundmark instruerar hur Golf-OL går till: två och två eller tre och tre skulle grupperna turas om att memorera vägvalet till nästa kontroll. Varje titt på kartan motsvarade ett slag.

Starten har gått på Utmaningen. Första uppgiften var att hitta ett specifikt kort i en kortlek som låg utspridd på golvet.

För de som ville fanns sedan möjlighet att se Melodifestivalen på storbildsskärm.

Söndagen fortsatte i kreativitetens och entusiasmens tecken. Då väntade tema Information och kommunikation samt Ledarskap. För att inspirera i Information och kommunikation ansvarade Benjamin Edlund (Hestra IF). Benjamin har tillsammans med kollegan och vännen John Kumlin startat företaget Mebia, som ett resultat av många år med fria händer att skapa film, livesändningar och marknadsföring inom O-camp, O-event, O-Ringen i Borås 2015 och andra arrangemang i Boråsområdet. Passande nog för temat, ledde Benjamin träffen på distans genom videokonferens. Under passet fick deltagarna inventera vilka kanaler deras egen förening använder för information och kommunikation (allt från telefonsamtal till Snapchat till Messenger), de fick fundera på vilka kanaler de ska använda för att sprida information om föreningsprojektet och till sist fick de börja skissa på en inbjudan till projektet.

Isak Henningsson (OK Gisle) för gruppens anteckningar.

Samtidigt i gymnastiksalen blandades teori, diskussioner och fysiska övningar, när Linda Vesterberg inspirerade om Ledarskap. Vad gör en bra ledare? Hur ger man feedback på ett bra sätt? Vilka olika ledarroller finns det? Var några frågor som grupperna fick diskutera. Avslutningsvis fick de även prova att leda varandra genom att i grupper komma på en lek eller en övning och sedan instruera och genomföra. Linda ledde rutinerat grupperna genom dagen. Även hon har ledarerfarenheter från O-camp och andra orienteringsarrangemang men även en högskoleutbildning inom idrott och ledarskap.

Gruppen med Olle Elfström (OK Orinto), Edith Smedberg (Ulricehamns OK), Linus Olsson (OK Gipen) och Ellen Arneborg (Ulricehamns OK) bjöd de andra på en härlig ”plankstafett”.

Det var ett trött men ändå glatt och inspirerat gäng som tackade för helgen och åkte hem för att bygga vidare på sina projekt och ladda inför nästa träff med Ungoteket, som då bjuder på Banläggning. Läs mer om vilka projekt föreningarna ska göra här!