2018 rör sig mot sitt slut och som alltid såhär års går tankarna till vad som hänt under året. Vad passar väl därför bättre än en hopsamling av Ungotekets ”nyårskarameller”? Nej just det, inget! Så luta dig tillbaka, njut och följ med på Ungoteketresan 2018:

När året började fanns Ungoteket ”bara” i Västergötland, Göteborg och Bohuslän-Dalsland. 50 ungdomar från 12 olika föreningar genomförde utbildningen tillsammans med 11 mentorer. Deltagarantalet innebar dunderrekord och att nu vara så många fler på varje utbildningsträff var en angenäm utmaning som bidrog till positiv utveckling av Ungotekets utbildningsmaterial. De 50 ungdomarna var uppdelade i 11 team och så här långt har 10 av dem genomfört sitt föreningsprojekt. Det har arrangerats sprintstafett i Kungälv, Chokladjakt i Lidköping, klubbträning i Ryda och Istrum, läger i Öglunda utanför Skara, klubbmästerskap för Markbygden, masstartsträning i Alingsås, medeldistanstävling på ny karta i Stenungsund och orienteringsdag för Brattås och för Skogsvargarna. Totalt har föreningsprojekten samlat runt 430 deltagare. Så kan det gå när unga orienterare sitter bakom spakarna!

   

Bilder från Sävedalens AIK och GMOK:s sprintstafett för ungdomar, Lidköpings VSK som arrangerade sprinttävlingen Chokladjakten, Markbygdens OK som stod för ett klubbmästerskap i medeldistans och Skogshjortarna som bjöd på masstartsträning.

  

Här ser vi teamet från IK Gandvik som genomförde ett klubbläger, Brattåsgänget som arrangerade orienteringsdag och Skogsvargarna som skuggade yngre aktiva på tävling följt av en aktivitetsdag på Hunneberg.

 

Tove och Philip från Ryda bjöd de yngre i klubben på teknikträning och Istrumsteamet stod för träningen i samband med klubbens säsongsavslutning.

Förutom att Ungoteket skapat delaktighet och engagemang i Väst så har nya Ungoteketöar ploppat upp i vårt avlånga land. Först på bollen var Skånes Orienteringsförbund som tillsatte Axel Matsson som projekledare. Tillsammans med Skåne kunde vi inspirera resterande distrikt vid det webbinarium som sändes i maj. Från Idrottens hus i Stockholm sände vi live och på olika håll i Sverige satt representanter från respektive orienteringsdistrikt och lyssnade. Och gensvaret var stort, redan under hösten startade Ungoteket upp i Stockholm, Örebro och Västerbotten. Och fler är på gång. Pågående Ungoteketomgångar samlar nu totalt 126 deltagare från de fem distrikten. Läs mer om de olika Ungoteketdistrikten här!

   

Ungoteketträffar i Örebro, Väst, Skåne och Stockholm.

Sist, men inte minst, har en helt ny version av Ungoteket utvecklats. Svenska Orienteringsförbundet har skapat Ungoteket Riks som är, precis som namnet antyder, en rikstäckande utbildning. Ungdomar från var som helst i Sverige och som är 17 år eller äldre, kan välja en inriktning att specialisera sig på genom att delta på tre helgträffar och genomföra ett uppdrag i sin förening. Ungoteket Riks stänger sin anmälan till 2019 nu på lördag och den här gången finns tre inriktningar att välja på: banläggning, kartritning och arrangera. Läs mer om Ungoteket Riks här!

Vi laddar nu för ännu ett Ungoteketår som vi hoppas blir minst lika bra som 2018!