I lördags var det återigen dags för Ungoteketpremiär, den här gången för OK Alehof, OK Gipen, OK Orinto och Ulricehamns OK som alla deltar i Ungoteket Väst. Och när deltagarna fick chans att diskutera hur vi skulle kunna orientera på nya sätt så visste kreativiteten inga gränser.

Platsen var Hjortgården i Alingsås och temat var Idrottsföreningen och Föreningsprojektet. Precis som för resterande Ungoteket Väst-deltagare, som sågs för två veckor sedan, var det Åsa Bogren från Västra Götalands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna som guidade deltagarna genom hur svensk idrott är uppbyggd, hur en idrottsföreningen fungerar och vad Strategi 2025:s fem utvecklingsresor kan innebära för orienteringen. ”En ny syn på träning och tävling” lyder en av utvecklingsresorna och när deltagarna fick diskutera kring det i smågrupper dök många spännande idéer upp. Vad sägs om undervattensorientering på natten? Eller en form av patrulltävling där en tävlande befinner sig på tävlingsarenan med karta och ledsagar sin lagkamrat som letar kontroller utan karta, med bara kommandon i öronen till hjälp. Drönarorientering, orientering med VR-glasögon och orientering på skogslikt löpband var andra idéer som lyftes. Om någon av dessa blir verklighet återstår att se.

Kreativiteten fanns kvar även på eftermiddagen, när det var dags för teamen att spåna på föreningsprojekt. Alla genomförde först en brainstorming för att sedan sortera och rösta om idéerna. OK Orinto hade en stor hög kasserade idéer när de till slut bestämde sig för att arrangera Knas-orientering. Ett eget begrepp som kommer innebära en träningstävling där kontrollerna kan vara på det ena eller andra knasiga stället. Den som deltar får se.

Ett annat team som bestämde sig var OK Alehof från Göteborg, som kommer att ansvara för en av etapperna när Göteborgs vårserie för ungdomar arrangeras våren 2019. Om det blir medel- eller långdistans får teamet bestämma sig för så småningom.

Inte heller OK Gipen eller Ulricehamns OK led av idétorka. Vad det blir för projekt till slut vet vi mer om när det är dags för del 2 med Ungoteket Väst, 2-3 februari i… Vara!