I lördags träffades några av deltagarna i Ungoteket Väst 2018-19 för den första träffen med Ungoteket. Västergötlands Orienteringsförbund arrangerade samtidigt Mötesplatsen i Vara, där olika orienteringsledare träffades för att utvecklas inom sina respektive områden, så det var ett bra tillfälle att även ha Ungoteketträff.

Dagens Ungoteketteman var Idrottsföreningen och Föreningsprojektet. Detta innebar att de 13 deltagarna och fyra mentorerna från Hestra IF, OK Gisle och OK Landehof fick lära sig om hur svensk idrott är organiserad, diskutera hur orienteringen kan träna och tävla på nya sätt, hur vi kan inkludera fler och vad en modern förening är samt lära oss om hur en förening fungerar. Detta varvades med övningar, diskussioner och en och annan lek. Oavsett om det gällde att fundera över rullstolssprint, fånga en pappersboll eller att måla av varandra utan att titta, så gick deltagarna in för uppgiften med största möjliga engagemang. Kloka tankar blandades med roliga kommentarer och dagen bjöd på många skratt.

Riksidrottsförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och OK Gisle… Hur hänger dem ihop?

Anton Josefsson (OK Gisle) och Tova Duell (Hestra IF) kunde konsten att ha många bollar i luften.

Eftermiddagen ägnades åt att fundera över föreningsprojektet. De som är med i Ungoteket får ju bestämma sig för ett eget projekt som de genomför tillsammans med sina föreningsteam. Teamet får alltså förverkliga sina egna idéer och får även direkt användning av sina nya kunskaper. Det första steget är att bestämma sig för ett projekt. För att komma dit genomfördes en ”brainstorming” där varje team skrev ner alla idéer de kunde komma på, för att sedan se om det kom upp någon idé som alla tyckte var bra. Många idéer stormades fram och när dagen var slut lutade det åt att bli en sprintträning i mosse, ett träningsläger med övernattning och en ultralångdistanstävling med masstart. Tre team och tre helt olika och spännande idéer som vi kommer att få följa och uppleva under nästa år.

Att få vara med om när sådana här idéer föds är ett privilegium för alla som deltar i Ungoteket. Och fortsättningen är ännu bättre!

Här spånas det idéer hos Landehofteamet.