Nils Grimbeck, Emil Ravakko och Erik Hogedal bestämde sig redan på första Ungoteketträffen att de ville arrangera en sprintstafett, för som killarna sa ”det finns inte så många sprintstafetter i Göteborg”. De siktade högt, och träffade mitt i prick.

De tre killarna Erik, Nils och Emil springer för klubbarna Göteborg Majorna OK (Erik) och Sävedalens AIK (Emil och Nils) i Göteborg. Tillsammans gick de i höstas ihop och bildade ett Ungoteketteam. Ett vinnande koncept kunde vi konstatera, inte minst efter deras föreningsprojekt Ungoteket Sprintstafett som gick av stapeln torsdag 24 maj. Tävlingen var även en del av World Orienteering Day och tävlingsplatsen var vid Strandskolan i Kungälv. Varför de valde just den platsen kunde Erik svara på:

– Jag bor i huset där, förklarar Erik och pekar på radhuslängan på andra sidan snitselbanden som markerar växlingszonen. Jag tyckte det här var ett bra område för sprint och när jag fick veta att det inte fanns någon karta här så tänkte jag att jag kan rita den, det kan väl inte vara så svårt. Sedan dess har jag lagt säkert över 100 timmar på att få klart kartan, fortsätter Erik.

Kartan som deltagarna håller i sin hand den här kvällen, är alltså ritad av Erik själv. Han har fått en del hjälp av en klubbkompis men mestadels har han lärt sig på egen hand. Och för att få kartan klar har han fått hjälp av sina Ungoteketkamrater:

– Den här parken var hemsk att rita, den tog säkert flera timmar! Berättar Nils som var ute och rekade i området för att rapportera in till Erik.

På den egenritade kartan lade teamet med Nils i spetsen, både gafflade och raka banor. Varje lag hade tre sträckor och mittensträckan kunde springas av upp till tre löpare. Inbjudna till tävlingen var ungdomar i åldrarna 13-16 år som kunde välja att springa i D14, D16, DH14 eller DH16. Tävlingen hade två starttider där de 23 deltagande lagen kom iväg med masstart. Tävlingen flöt sedan på utan minsta problem, solen sken och arrangörerna kunde lugnt njuta av sitt verk. Tävlingsledare Emil Ravakko tog under tävlingens gång en runda ut till alla kontroller för att se till att de satt rätt. Banläggaren Nils stod vid växlingen och såg till att rätt kartor kom vidare till rätt löpare.

Till sin hjälp hade killarna förutom sina klubbkamrater även sina minst lika engagerade föräldrar. Det fanns nybakat i markan, utplacerade bankontrollanter, snitslar från parkeringen och familjen Hogedal öppnade upp sitt hus så att det fanns en toalett för den som behövde.

Så snart det fanns segrande lag i samtliga klasser var det prisutdelning och tävlande och publik passade på att tacka och applådera arrangörerna till en väl genomförd sprintstafett. Tävlingen var killarnas final på Ungotekettiden men förhoppningsvis samtidigt starten för tre proffsiga arrangörers föreningsengagemang. Inte minst finns det omkring 100 sprintstafettdeltagare med föräldrar och ledare som hoppas på favorit i repris!

På Eventor finns resultat och mer information om tävlingen.

Nils Grimbeck, Erik Hogedal och Emil Ravakko efter genomfört föreningsprojekt: Ungoteket Sprintstafett.

 

Växlingarna flöt på precis som hela tävlingen.

 

Tre lagkamrater som ger sig ut på andrasträckan.