Skuggning, hamburgare och minisprint på soliga Hunneberg

Lördagen 13 oktober var dagen då OK Skogsvargarnas Ungoteketteam äntligen kunde genomföra sitt föreningsprojekt. Johan Eriksson, Elin och Sara Helmersson, Linnéa Solvang Stagg och Felix Sandberg har under sitt Ungoteketår planerat för ett läger för klubbens yngre medlemmar. Det skulle bli träningar, aktiviteter och övernattning och teamet hade förberedelserna klara. Men tyvärr fick de inte in tillräckligt många anmälningar för att kunna fullfölja planen. Att då göra som ungdomarna gjorde, att ladda om och hitta på en ny idé och även genomföra den, det är riktigt bra gjort.

– Det var tråkigt att inte kunna genomföra lägret men vi hade användning av en del av det vi planerat och det blev väldigt bra till slut ändå, berättar Linnéa Solvang Stagg.

Här sågs gänget en sommardag för att planera inför sitt projekt. Vad vore väl ett planeringsmöte utan glass?

Resultatet blev ett föreningsprojekt i två delar där den första delen bestod av att utnyttja grannklubbens arrangemang Vänersborgsmedeln och hjälpa klubbens yngre medlemmar med så kallad ”skuggning”. Detta gjorde att barnens föräldrar kunde passa på att springa en egen bana, vilket var en bonus man inte räknat med.

– Först var det lite struligt för vi hade inte tillräckligt många skuggor till alla, men det löste sig med hjälp av andra ledare och föräldrar som ställde upp, berättar Linnéa och fortsätter: Jag hade aldrig skuggat förut men det var väldigt roligt! Jag skuggade en tjej som annars springer på gul nivå men nu testade hon orange. Vi sprang tillsammans och jag gav lite tips.

Den andra delen av projektet började direkt efter tävlingen med transport till hemmaklubbstugan Bergagården på Hunneberg. Där tog det en stund innan hamburgarna var grillade och Johan Eriksson berättar att Ungoteketledarna fick improvisera och leda några lekar med de väntande barnen.

– Det kom vi på där på plats och det löste sig bra. Min uppgift blev att springa och hämta några barn som sprungit iväg till en lekplats, förklarar Johan och skrattar.

– Vi hade inte planerat innan vem som skulle göra vad utan det kom vi överens om på plats och det gick jättebra, fyller Linnéa i.

Efter maten genomfördes en minisprint med två olika svårighetsgrader och sedan avslutades dagen med fika i det fantastiskt fina höstvädret. Både barn, föräldrar och ledare deltog i aktiviteterna.

Grillad hamburgare i oktobersolen.

 

Starten av minisprinten där Johan skickade iväg deltagarna.

Både Linnéa och Johan sammanfattar dagen som rolig och att det gick bra. Särskilt skuggningen och banläggningen var roliga.

– Och hela Ungoteket har varit väldigt roligt, säger Johan till sist, särskilt träffen om kartritning.

– De har genomfört detta med stor bravur, intygar mentorn Örjan Eriksson. Vi tänkte att det skulle vara lättare för familjer att bara lägga en dag på orientering istället för en hel helg och det visade sig vara framgångsrikt, fortsätter han.

Ungdomarnas Ungoteketprojekt bidrog till att ännu fler medlemmar orienterade den här dagen. Totalt deltog 25 Skogsvargar på Vänersborgsmedeln, vilket är ovanligt många enligt Örjan. Tio av de tävlande var barn som deltog på orienteringsdagen.

– Alla deltagare var helnöjda med vad Ungoteketdeltagarna har åstadkommit, berättar Örjan som avslutningsvis passar på att tacka för Ungotekettiden: Tack för Ungoteketutbildningen som vi fått. Det har varit givande både för ungdomarna och oss ledare runt omkring.

Fotograf bakom samtliga bilder är Örjan Eriksson.