Kartritning och minnesorientering på Strömma

Ungoteket gjorde en ordentlig avslutning på vårsäsongen genom att ha den sista kartritningsträffen i samband med O-CAMP-starten. Under incheckningen till O-CAMP bjöds det även på en annorlunda form av orientering som satte minne, snabbhet och tur på prov.

O-CAMP håller i år till på Strömma Naturbrukscentrum utanför Sätila och innan det var dags för över 150 lägerdeltagare att strömma till Strömma, samlade Ungoteket ihop sig för den sista av årets träffar. Kartritning stod på programmet och deltog gjorde Markbygdens OK, Brattås CK och OK Skogsvargarna. De sistnämnda tog tåget från Vargön hela vägen till Skene, vilket gick hur smidigt som helst.

Bertil Åkesson stod precis som senast för inspirationen men till skillnad från förra kartritningsträffen som resten av årets Ungoteketdeltagare var med på, var det en sprintkarta över Strömmaskolan som skulle ritas.

Linnéa Solvang Stagg, Sara och Elin Helmersson (OK Skogsvargarna) betar noggrant av området.

 

Lovis Bergstrand och Erik Persson (Brattås CK) diskuterar med mentorn Thomas Bergstrand.

Efter träffen var det flera som skulle vilja lära sig mer om kartritning. ”Nu är jag sugen på att rita en karta över området hemma” sa Elin Helmersson från Skogsvargarna.

För Ungotekets del fortsatte programmet även efter kartritningen. Under incheckningen till O-CAMP anordnades en annorlunda form av orientering. Nio kontroller placerades ut på ett litet område. På varje kontroll fanns ett karttecken. De som deltog fick en ”karta” som visade nio olika karttecken i en viss ordning. Det gällde att startstämpla och sedan hitta kontrollerna i rätt ordning, utan att veta vilket karttecken som fanns var. Det blev till att chansa med andra ord. Och de som provade sprang kors och tvärs över området i jakt på rätt kontroll. Efteråt kunde man springa igen, igen och igen, vilket många gjorde. Även om bara första loppet räknades med i resultatlistan. Tre tjejer och tre killar fick sedan under invigningen av O-CAMP hämta var sitt pris.

Från och med nu tar Ungoteket en liten sommarpaus. Nästa gång hörs och syns vi på O-Ringen. Då har du möjlighet att träffa projektledarna Hanna och Jenny i Svenska Orienteringsförbundets monter, lördag 21 juli mellan kl.12-19. Vi ses där!