En Gandvikshelg full med vattenkrig, bad och Maffia

Prognosen visade sol, sol och sol igen när det i helgen var dags för Hjalmar Käll, Dea och Tuva Sundmark att arrangera läger. Gänget tog de goda förutsättningarna och gjorde helgen till bästa tänkbara start på sommarlovet.

Redan i februari började trion som då var en kvartett (Oskar Dahlin var med i starten av Ungoteket) att planera sitt föreningsprojekt.

”Vi gjorde en grovplanering när vi träffades för andra gången med Ungoteket, den hade vi användning för när vi dagarna innan lägret skulle göra en mer detaljerad plan” berättar Hjalmar.

I grovplaneringen fanns bland annat datum (9-10 juni), plats (IK Gandviks egen ”sommarklubbstuga” i Öglunda) och innehåll (roliga träningar, aktiviteter, lekar och övernattning). När gänget senare planerade detaljerna gjordes både ett schema för deltagarna och ett för ledarna. Med en sådan start kan det väl bara bli succé, eller?

”Vi är väldigt nöjda med helgen, det var roligt tyckte både vi och även deltagarna när vi frågade efteråt” säger samtliga tre lägerledare och Dea fyller i: ”I stort sett allt gick som planerat, vi behövde bara fylla på med en aktivitet till när vi hade lite tid över”.

”Vi valde nog en bra ålder också, de var väldigt lätta att vara ledare för, de lyssnade på oss och gjorde som vi sa” fortsätter Hjalmar som syftar på att lägret bjöd in klubbens 10-14-åringar.

Lägret startade på lördagsmorgonen med sprintträning från hemmaarenan Petersburg. Banläggningen stod Hjalmar för och nivåerna var noga kontrollerade med hjälp av andra ledare i klubben. Träningen hade en bokontroll dit deltagarna återvände ett par gånger. Där stod Hjalmar, Tuva och Dea redo med vattenpistoler för att bjuda på ett överraskningsmoment som också gav övning i att tänka under stress.

Dea, Tuva och Hjalmar står redo att blöta ner intet ont anande lägerdeltagare.

Deltagare och ledare transporterades efter träningen till Gandviks egen sommarstuga utanför Öglunda (som i sin tur ligger en bit utanför Skara). Stugan har en egen brygga ut i Flämsjön som ligger alldeles intill. Med en strålande sol från klarblå himmel tog det inte lång tid innan badkläderna var på. Lägerledarna hade gjort ett lagom luftigt schema och under hela helgen fanns det tid över till bad och spontanlek (deltagarna körde leken ”Maffia” så fort de fick chansen). Mellan bad och Maffialek fixade lägerledarna måltider (med hjälp av rekryterade föräldrar), tävlingar och frågesport à la Tuva. I stugan fanns sängplatser till alla och efter en god natts sömn var ledarnas plan att storma in och chockväcka sovande deltagare.

”Men nästa alla var redan vakna så fick vi hoppa den idén” berättar Tuva.

Att ha rätt lagnamn är lika viktigt som själva tävlingen.

Här tävlas det i lagtävlingen ”Den stumme, den döve och den blinde”.

På söndagen var det Deas tur att ansvara för träningen, som gick av stapeln i en del av det kommande DM-området. Då skulle det tränas teknik på medeldistans och även den träningen gick bra.

Lägret avslutades tillbaka i Öglunda med att resten av klubben kom dit och hade sommaravslutning. Tuva, Dea och Hjalmar kunde då luta sig tillbaka och känna sig nöjda med sin ledarinsats. Det hade varit ett hellyckat läger som också stack ut i jämförelse med tidigare klubbläger: tidigare har lägren kombinerats med tävling och det har inte funnits lika mycket att umgås. Och det är kanske det viktigaste? Att bara få vara tillsammans, bada och leka Maffia!

Hela gänget inklusive ledare!